Etsi itsellesi rauhallinen tila, jossa on mahdollisimman vähän häiriöitä. Istu mukavassa asennossa joko tuolilla tai lattialla alustan päällä. Hengitä muutaman kerran syvään. Pyörittele hetki hartioitasi, laske hartiat alas ja tunne, miten kehon ja mielen kireys alkaa hellittää.

Tarkista aluksi, että päätelaitteessasi on ääni päällä. Runot on luettu hiljaisella äänellä, joten sopiva äänenvoimakkuus voi olla noin 6080 prosentin paikkeilla.

Kuunnellessasi runoja voit laittaa silmät kiinni, jos haluat. Anna mielesi vaeltaa runokuvien mukana. Sinun ei tarvitse pyrkiä mihinkään, voit vain olla ja antaa runojen rauhoittavan tunnelman laskeutua yllesi.

Kuuntele runo (Pääset kuuntelemaan runon painamalla linkin takaa löytyvää play-painiketta. Palaa heti runon päätyttyä ennen seuraavan runon alkamista blogiin selaimen yläpalkin takaisin-nuolesta.)

Jos mieleesi tulee muistoja, ajatuksia tai tunteita, tai huomaat jotain tuntemuksia kehossasi, kiitä itseäsi siitä, että tiedostit nämä tuntemukset. Sen jälkeen voit lempeästi päästää niistä irti, ja antaa mielen ja kehon vastaanottaa seuraavan runon.

Kuuntele runo

Jos mielesi jää kiinni johonkin ajatukseen, muistoon tai tunteeseen, hyväksy se. Kun tuntuu, että olet valmis irrottamaan siitä ja palaamaan tähän aikaan ja paikkaan, hengitä syvään ja tiedosta hengityksesi kulku kehossasi.

Jos sinulla on tunne, että pintaan nousee jokin asia, joka vaatii enemmän huomiota tai työstämistä, sano itsellesi lempeästi, että palaat siihen myöhemmin.

Kuuntele runo

Jos haluat, voit tehdä kevyitä venyttelyjä samalla, kun kuuntelet. Vie toinen polvi koukussa toisen jalan yli, ota polvi lähelle rintaa kohti vastakkaista kainaloa. Tunnet venytyksen pakarassa. Jos istut tuolilla, vie nilkka toisen polven päälle. Voit pysytellä venytyksessä seuraavan runon ajan, ja vaihtaa sitten puolta.

Kuuntele runo

Etureisivenytyksen voit tehdä kyljinmakuulla tai istuen. Vie toinen jalka koukkuun siten, että kantapää tulee lähelle pakaraa. Hae sopiva asento, rauhoita hengitys ja anna kehon ja mielen vastaanottaa seuraava runo.

Kuuntele runo

Vaihda sitten puolta.

Kuuntele runo

Jos olet lattialla, voit kellahtaa pitkällesi, koukistaa polvet vatsan päälle ja ottaa polvien päältä käsillä kiinni. Voit keinutella itseäsi hitaasti sivulta sivulle, se rentouttaa selkää. Tuolilla istuen ota polvet syliin, laske hartiat alas.

Kuuntele runo

Lopuksi hae itsellesi sopivan tuntuinen asento, jossa voit olla muutaman minuutin rentoutuneena. Tarvittaessa voit vaihtaa asentoa. Jos olet makuulla, on ehkä mukava laittaa pieni tyyny pään alle ja torkkupeitto päälle, ettei tule kylmä.

Sinun ei tarvitse yrittää rentoutua, voit vain olla. Voit kuulostella, miltä keho ja mieli tuntuvat. Kun tuntuu sopivalta, venyttele itsesi hereille, pyörittele ranteita ja nilkkoja.

Avaa silmät. Anna kehon ja mielen suuntautua rauhassa tietoiseen tekemiseen, älä lähde kiireellä liikkeelle tai liikenteeseen.

Tämä oli lyhyt näyte siitä, mitä runomeditaatio on. Yleensä runomeditaatio kestää 30–50 minuuttia loppurentoutuksineen. Kokemus on kokonaisvaltaisempi, kun kuulet hengitys- ja venyttelyohjeet ohjaajalta, ja voit rauhoittua vain olemaan ja vastaanottamaan.

Runot ja kuvat: Satu Haapala

Meditaatio, mindfulness, rentoutus? Mitä eroa, mitä yhteistä? Näistä voit lukea lisää seuraavassa blogipostuksessa.

Seuraa blogia, jos haluat varmistua siitä, että saat tiedon jokaisesta postauksesta!

Runomeditaatio-mindfulness Raisio-opiston ohjelmassa syksyllä 2020

Haluatko tilata runomeditaation ryhmälle? Katso hintatiedot ja muut runotuotteet

Kiinnostuneille löytyy meditaatiotutkimuksista tietoa esimerkiksi tästä:

Valitut Palat: Hidastaako meditaatio ikääntymistä?

Julkaissut Satu Haapala

Olen 50+ -vuotias äiti, viestintävastaava, runoilija ja ryhmäliikuntaohjaaja Maskun Lemusta.

Ota osaa keskusteluun

14 kommenttia

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create your website with WordPress.com
Aloitus
%d bloggaajaa tykkää tästä: