Design a site like this with WordPress.com
Aloitus

Oletko kiinnittänyt huomiota, miten taidokkaasti jotkut osaavat analysoida taidetta ja vielä sanoittaa analyysinsä hengästyttävän kauniisti? Se on oma taiteenlajinsa.

Mielenkiintoni herätti 21.9. Turun Sanomissa Pauliina Rahialan konserttiarvio Turun filharmonisen orkesterin konsertista. Ohjelmistossa oli Rimski-Korsakovia, Chopinia ja Tshaikovskia, solistina Lukás Vondrácek.

En ollut konsertissa, joten miksi luin arvostelun? Syy löytyy otsikosta: ”Vondrácek taikoi hengähdyshetken”. Arvaat varmasti, miksi tämä otsikko puhutteli minua.

”…solisti leikitteli oikukkaasti nopeilla äänenvoimakkuuden vaihteluilla musiikillisten ajatusten sisällä…”

Musiikilliset ajatukset. Miten kiehtova ilmaisu!

”…vastaansanomattoman hellä ja lempeän pohdiskeleva ote kannatteli kokonaisuutta. Tuntui kuin solistilla olisi ollut kaikki aika maailmassa asetella säveliä niille kuuluville paikoilleen. ”

Ah! Yhtä runoa! Aiemmin Chopinin pianomusiikki ei ole ollut ykkösvalintani (se on Tshaikovski), mutta luulen, että jatkossa kuuntelen Chopinia eri tavalla. En ehkä olisi saanut samaa elämystä itse konsertissa kuin tätä ”kritiikkiä” lukiessani.

”Kolmannen osan fysiikan lakeja uhmaavat tekniset haasteet Vondrácek selätti sen kummemmin niitä alleviivaamatta, ohimennen, priorisoidessaan kokonaisuuden kannalta olennaisia elementtejä.”

Yksityiskohdat ja kokonaisuus komean analyyttisesti yhdessä virkkeessä.

flyygeli ja nuotteja

”Toisinaan intensiivisemmissä kohdissa olisi voinut kaivata suurempaa draamaa, hiusrajassa asti tuntuvaa, pakottavaa vetoa.”

Huh! Ehkä olisi aika varata liput konserttiin?

Ja Pauliina Rahialan konserttiarviot otan omalle seurattavien listalleni joka tapauksessa. Jäin selaamaan hänen arvioitaan TS:n arkistosta enemmäkin – oli kuin helminauhaa ihailisi! Hän kirjoittaa kyllä kriittisestikin, mutta analysoiden, ja erilaiset tulkinnat huomioiden.

P.S. Saapa nähdä, onko kyseinen konsertti tulossa TFO:n verkkokonserttiarkistoon. Sitä odotellessa, tässä kyseinen pianokonsertto legendaarisen Arthur Rubinsteinin tulkitsemana. Muistan, miten lapsena katselimme ja kuuntelimme telkkarista Rubinsteinin konsertteja…

Lue myös: Musiikillinen runomatka: Elämä on palasia kauniista kuvista

Seuraa blogia

Advertisement

Julkaissut Satu Haapala

Olen 50+ -vuotias Runo- ja äänimeditaatio Resonanssin® kehittäjä, viestintävastaava, kv-koordinaattori, runoilija ja lauluntekijä Maskun Lemusta.

Ota osaa keskusteluun

3 kommenttia

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: