Design a site like this with WordPress.com
Aloitus

Suomen vanhin kirjallisuuden messutapahtuma Turun Kirjamessut kokoaa 4.–6.10.2019 satoja esiintyjiä, ohjelmanumeroita ja näytteilleasettajia Turun Messukeskukseen. Runoviikko ry tuo perinteiseen tapaan Runokimarat jokaiseen messupäivään.

Turun Kirjamessujen uusi poikkitaiteellisten pääteemojen sarja alkaa teatterilla. Teatterimaistiaisia on tarjolla koko viikonlopun. The 24 hours play -työryhmä työstää messuilla esityksen alusta ensiesitykseen. Työryhmässä on mukana taiteilijoita Turun kaupunginteatterista, Åbo Svenska Teaterista ja Linnateatterista, ja yleisö pääsee näkemään näytelmän valmistumista esityskuntoon.

Teatteria on ohjelmassa myös monien keskustelujen ja haastattelujen muodossa.

Ilmastonmuutoksen kulttuurivaikutukset ja lukutaito

Ajankohtaisteemoiksi ohjelmajohtaja Jenni Haukio on tälle vuodelle nostanut ilmastonmuutoksen kulttuurivaikutukset sekä lukutaidon ja sen edistämisen. Pääyhteistyökumppanina ilmastonmuutoksen kulttuurivaikutukset -ajankohtaisteemassa on Sitra, ja mukana on myös Tulevaisuuden tutkimuskeskus.

Lukutaito ja sen edistäminen nousee messujen toiseksi ajankohtaisteemaksi. Teeman tiimoilta Turun Kirjamessuilla ovat mukana muun muassa Lukuliike, Lukukeskus, Lastenkirjainstituutti sekä Elinkeinoelämän keskusliitto lukutaitokampanjansa Operaatio Ankan merkeissä.

Lue lisää Turun Kirjamessujen teemoista

Tuoretta runoutta

Runoviikko ry tuo jokaiseen messuiltapäivään klo 14.30–15.15 Runokimarat, joissa varsinaissuomalaiset runoilijat esittävät tuotantoaan. Jokaiseen kimaraan osallistuu seitsemän runoilijaa, joten kunkin messupäivän kolmeen varttiin mahtuu hyvin monenlaisia tunnelmia niin sanankäytöllisesti kuin esityksellisestikin.

Runokimarat kuullaan tänä vuonna tilassa nimeltä Kallas, jonka sijaintia en valitettavasti löytänyt sen paremmin Kirjamessujen kuin Turun Messukeskuksenkaan nettisivuilta.

Olen ollut Runokimarassa mukana niin monta kertaa, että olen seonnut laskuissa (ks. Ramppikuumetta? Ei sitten yhtään!). Yritän aina valita esitettäväksi jotain messujen teemoihin liittyvää tuotantoani, taikka sitten uusimpia runojani, jos teemoista ei löydy yhtymäkohtia runoihini.

Tänä vuonna yhdistelen noin kuuden minuutin osuudessani sekä messuteemoja että joitakin uusimpia runojani. Lopullinen kokonaisuus on vielä päättämättä ja kellottamatta.

Lilli-koira katselee aurinkoa järvessä

Vaikka kimarassa mennään minuuttiaikataululla, yritän itse luoda osuuteeni rauhallisen tunnelman, jotta kuulijan on helpompi saada jotain tarttumapintaa jatkuvaan säkeiden virtaan. Joskus käytän myös erilaisia tehokeinoja, kuten jonkun säkeen esittämistä laulaen, tai kokonaisen runon esittämistä lattialla maaten – silloin kun se on sisällöllisesti perusteltua. Runot eivät välttämättä avaudu kovin helposti pelkästään kuuntelemalla, etenkään jos ne juostaan läpi.

Lauantai 5.10. klo 14.30–15.15 Kallas

Varsinais-Suomen Runoviikko esittää: Runokimara!

Mukana runoilijat

  • Satu Haapala
  • Tapani Kinnunen
  • Msblackrose
  • Elina Laine
  • Veera Ruohomäki
  • Eeva Siivonen
  • Katariina Vuorinen.

Esiintymisjärjestys sovitaan esiintyjien kesken tilaisuuden alussa, joten järjestys ei välttämättä ole sama kuin ohjelmatiedoissa.

Katso muiden päivien Runokimara-esiintyjät sekä muut ohjelmatiedot

Vinkkinä vielä sunnuntaille klo 12.50–13.50 Eino, 2. krs:

Mistä Shakespeare ja Molièrekin ammensivat?

Paneelikeskustelu antiikin draaman suomennoshankkeesta. Kreikkalainen tragedia (mm. Sofokles): Vesa Vahtikari. Roomalainen komedia (Plautus): Arto Kivimäki ja Sami Jansson. Haastattelija Aulikki Vuola (Plautus).

Ohjelmatuottaja: Suomen kääntäjien ja tulkkien liitto.

Turun Kirjamessujen aikaan järjestetään myös Turun Ruoka- & Viinimessut, joihin pääsee samalla messulipulla.

Messuille pääset kätevästi messubussilla nro 100. Bussi liikennöi messujen aikana klo 9.00 alkaen noin 10 min. välein. Tarkemmat tiedot liikennöitsijältä.

Aukioloajat:

  • perjantaina 4.10. klo 10-18,
  • lauantaina 5.10. klo 10-18,
  • sunnuntaina 6.10. klo 10-17

Lähde: Turun Kirjamessujen nettisivut

P.S. Ensi vuonna kirjamessujen pääteemana on musiikki. Saattaa olla, että korvan takana on jo runo & musiikki -aiheisia ohjelmaehdotuksia…

Seuraa blogia

Advertisement

Julkaissut Satu Haapala

Olen 50+ -vuotias Runo- ja äänimeditaatio Resonanssin® kehittäjä, viestintävastaava, kv-koordinaattori, runoilija ja lauluntekijä Maskun Lemusta.

Ota osaa keskusteluun

2 kommenttia

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: