Design a site like this with WordPress.com
Aloitus

Liike on lääke, sanotaan. Keliaakikolle ainoa lääke on ruoka – täysin ja sataprosenttisen gluteeniton ruoka. Vain sen avulla hän voi pysyä terveenä ja välttyä erilaisilta terveysongelmilta. Ruokavaliohoidon tavoitteena on korjata ohutsuolen limakalvovaurio ja poistaa hoitamattomasta keliakiasta aiheutuvat oireet. 

Keliakialiiton lehti oli kolahtanut postilaatikkoon. Siellä kerrottiin gluteenittoman palvelun merkin käyttöoikeuden saaneista yrityksistä. Laitan listan yrityksistä tähän postaukseen, sekä hieman perustietoa keliakiasta.

Itselläni keliakia diagnosoitiin toisen lapsen syntymän jälkeen vuonna 2003. Olin kärsinyt jo aika pitkään nivelkivuista, sitten alkoi tulla muita oireita. Oli jatkuva nälkä, söin koko ajan, mutta paino ei noussut. Ihannetilanne, sanoisi joku – mutta tiesin, ettei kaikki ollut kunnossa. Koska siskolla oli juuri diagnosoitu keliakia, tiesin ehdottaa sitä testattavaksi.

Mikä sairaus keliakia on?

Keliakia on vehnän, ohran ja rukiin sisältämän proteiinin, gluteenin, aiheuttama elinikäinen autoimmuunisairaus. Keliakiaan voi sairastua missä iässä tahansa. Sairauden tarkkaa syntymekanismia ei tunneta, mutta siihen tarvitaan tietty perinnöllinen alttius ja gluteeni.

Poistetut viljatuotteet korvataan gluteenittomilla kasveilla, joita ovat esimerkiksi

 • riisi,
 • maissi,
 • tattari,
 • hirssi,
 • kvinoa ja
 • gluteeniton kaura. 

Joillekin keliaakikoille kaura aiheuttaa vatsavaivoja sen sisältämien kuitujen vuoksi.

Keliakian oireet ovat monimuotoisia ja hyvin yksilöllisiä. Oireita voi esiintyä sekä ruoansulatuskanavassa että sen ulkopuolella. Ohutsuolen suolinukka korjaantuu useimmilla noin vuoden kuluessa gluteenittoman ruokavaliohoidon aloittamisesta, mutta joillakin paranemisessa voi mennä kauemmin.

Mitä gluteenittoman palvelun merkki kertoo?

Merkki kertoo, että yritys tarjoaa turvallista gluteenitonta syötävää. Merkin saadakseen yrityksen on suoritettava Keliakialiiton koulutus ja todistettava osaamisensa gluteenittomuudesta. Lisäksi Keliakialiiton asiantuntija suorittaa yrityksessä sertifiointikäynnin.

Merkin voi saada vain sellainen yritys, jossa gluteenittomuus on kunnossa. Tämä tarkoittaa tarkkuutta jokaisessa valmistusvaiheessa sekä tarjoilussa. Kaiken tarjottavan ei kuitenkaan tarvitse olla gluteenitonta.

Voit käydä katsomassa, miltä merkki näyttää, löydät sen Keliakialiiton sivulta Gluteenittoman palvelun merkki.

Gluteenittoman palvelun merkin käyttöoikeuden saaneet yritykset

Listan perusteella Tampere on gluteenitonta ruokavaliota tarvitsevien mekka. Turkukin on jo saanut yhden ”merkillisen” yrityksen!

Lista päivitetty 28.11.2022 Keliakialiiton sivujen tietojen mukaan

Miksi se on niin tarkkaa? Mitä tapahtuu, jos keliaakikko saa vahingossa gluteenia?

Välittömät reaktiot gluteeniin ovat yksilöllisiä. Joku juoksee piankin oksentamaan, toisella ei välttämättä tunnu mitään.

Mutta vahinko on saattanut tapahtua ohutsuolen suolinukassa, ja sen paraneminen voi kestää pitkään.

Muutama murunenkin, tai vaikka pastasalaatista tavalliseen salaattiin eksyneet ottimet, voivat aktivoida tulehduksen solutasolla. Jos ruokavaliopoikkeamia tulee säännöllisesti, suolinukkaan voi tulla vaurioita, joiden paraneminen saattaa kestää pitkään. Sinä aikana ravintoaineet eivät imeydy normaalisti.

Mietipä, jos itse olisit tilanteessa, jossa vaikkapa muutamaan kuukauteen vitamiinit ja hivenaineet eivät imeytyisi normaalisti. Et ehkä ihan elämäsi kunnossa olisi.

Siksi se on niin tarkkaa. Siksi on kysyttävä ja varmistettava joka aterian yhteydessä, vaikka taakse syntyy jonoa, nälkä kurnii vatsassa, vastaukset ovat epämääräisiä (”kyllä sen pitäisi olla”), tarjoilijan kärsivällisyys ei tahdo riittää, seurue joutuu odottamaan, kokki ei osaa suomea.

Kukaan ei varmasti halua viedä keliaakikon ainoaa lääkettä tahallaan, mutta vahingotkin pitää yrittää viimeiseen asti välttää.

Hoitamattoman keliakian seuraukset

Keliakia voi olla myös vähäoireinen tai oireeton. Tällöin oireiden yhdistäminen keliakiaan ei ole helppoa. Oireettomuus tai vähäoireisuus ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettei sairautta tarvitsisi hoitaa.

 • Noin puolet hoitamattomista keliaakikoista kärsii laktoosi-intoleranssista.
 • Pysyvien hampaiden kiillemuutokset voivat liittyä hoitamattomaan keliakiaan.
 • Hoitamattomassa keliakiassa todetaan melko usein suurentuneita maksaentsyymipitoisuuksia. 
 • Kalsiumaineenvaihdunnan häiriöt ovat tavallisia hoitamattomassa keliakiassa ja voivat johtaa joko ostepeniaan tai osteoporoosiin. 
 • Melko tavallinen hoitamattomaan keliakiaan liittyvä psyykkinen oire on mielialan lasku ja masennus. 
 • Toisinaan hoitamattomaan keliakiaan liittyy niveloireita.
 • Hoitamaton keliakia vaikuttaa monin tavoin naisen lisääntymisterveyteen.

Tunnetko ihokeliakian?

Keliakia voi ilmetä myös iholla kutiavana, pienirakkulaisena ihottumana, jolloin on kyse ihokeliakiasta (dermatitis herpetiformis). Ihottuman mielipaikkoja ovat kyynärpäät, polvet, hiuspohja ja pakarat.

Myös ihokeliakian ainoa hoito on täysin gluteeniton ruokavalio.

HUOMAA:

Gluteenitonta ruokavaliota ei tule aloittaa ennen virallista keliakiadiagnoosia, esimerkiksi pelkkien oireiden perusteella. Jos ruokavalion aloittaa omin päin, on vaarana, että diagnoosi jää saamatta, koska suolinukka ja vasta-ainetasot alkavat korjautua osalla potilaista gluteenittoman ruokavalion myötä hyvinkin nopeasti.

Lähteet:

Keliakialiiton nettisivut

Gluteeniton elämä. Keliakialiiton lehti, 1/2020

Lue myös:

Kuvat Naantalin Amandiksesta. Pääkuvassa gluteeniton suolainen vohveli, joka oli todella herkullinen. Amandis on tunnettu makeista ja suolaisista vohveleistaan.

ruukkumansikka ja welcome-kyltti

Teksti on julkaistu 6.2.2020 ja päivitetty gluteenittoman palvelun merkin saaneiden yritysten osalta viimeksi 31.3.2021.

Seuraa blogia

Advertisement

Julkaissut Satu Haapala

Olen 50+ -vuotias Runo- ja äänimeditaatio Resonanssin® kehittäjä, viestintävastaava, kv-koordinaattori, runoilija ja lauluntekijä Maskun Lemusta.

Ota osaa keskusteluun

6 kommenttia

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. Hyvä kysymys. Täytyypä kysyä Marjo Jokiselta, joka tätä asiaa liitossa vie eteenpäin. Marjolla on muuten Pinkit korkokengät -blogi, kannattaa tutustua 😊

   Tykkää

%d bloggaajaa tykkää tästä: