Design a site like this with WordPress.com
Aloitus

Lapsena pidin Bachia tylsänä. Se johtui varmaankin siitä, että tutustuin Bachiin lähinnä pianoläksyjen kautta.

Opin tuntemaan Bachin musiikin kauneuden ja nerouden myöhemmin, kun lauloin Matteus-passiota Chorus Cathedralis Aboensis (CCA) -kuorossa. Se meni suoraan sydämeen.

Kerran ollessani kirkkokonsertissa ja kuunnellessani Bachin musiikkia mieleeni tulvi kuvia, sanoja, ajatuksia. Musiikin mukanaan tuomista sanoista muotoutui seuraava runo:

Bachin koruommelta,

palmikoita

punoo sello,

ei vaan soittaja,

avaa mieleni jatulintarhat

hyppiä, juosta

löytää –

– Satu Haapala, Savu kulkee polkua pitkin 2012

Olin juuri ollut Turun kulttuuripääkaupunkivuoden Loikkaa leikkiin, juokse jatulintarhaan -hankkeen vetäjänä.

(Hankkeesta löydät lisätietoa postauksen Kuinka jatulintarhat syntyivät lopusta violetista tietolaatikosta sekä sen alapuolelta löytyvästä videosta.)

Musiikki tuntui meditatiiviselta kuin kivisen jatulintarha-sokkelon polkujen kulkeminen – keskustaan ja takaisin, uudelleen ja uudelleen, hieman vaihtelevin korukuvioin ja soitinyhdistelmin. Jatulintarhoja onkin aikoinaan käytetty muun muassa uskonnollisissa yhteyksissä pyhiinvaelluksen vertauskuvana. Vanha kuvio löytyy joistakin keskieurooppalaisten kirkkojen lattioista.

Aivan kuten kävellessä, musiikkia kuunnellessakin aivoissa alkaa aueta uusia yhteyksiä, kun mieli ei tietoisesti työskentele jonkin asian parissa, vaan saa levätä vapaasti. Mieli hypähtää outoihin assosiaatioihin, löytää jotain, mitä ei tiennyt etsivänsä.

Mielen lepäämisen lisäksi taustalla on musiikin vaikutus aivoihin: musiikki aktivoi koko aivot, ei vain tiettyjä osia aivoista. Kuulojärjestelmän lisäksi aktivoituvat myös liikkeitä ohjaavat aivojen osat, pikkuaivot, tunnekeskukset ja jopa näköaivokuori.

Kuten musiikkiterapeuttini sanoi: ”Kaikki vastaukset, mitä tarvitset, löytyvät musiikista.”

Oletko sinä oivaltanut jotain yllättävää kuunnellessasi musiikkia?

Luolavuoren jatulintarha uutena

Lue myös:

Minä ja musiikkiterapia

Seuraa blogia

Advertisement

Julkaissut Satu Haapala

Olen 50+ -vuotias Runo- ja äänimeditaatio Resonanssin® kehittäjä, viestintävastaava, kv-koordinaattori, runoilija ja lauluntekijä Maskun Lemusta.

Ota osaa keskusteluun

5 kommenttia

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. Mielenkiintoista. Näin juuri dokumentin arkeoakustiikasta ja Irlannin Newgrangesta. Paikka on kuin suljettu jatulintarhat. Luulen juuri noin, että kuvio tekee tietynlaisen energian yhdessä äänen, laulun kanssa. Newgrange perustuu siihen, että siellä saadaan aikaan 110hertsin ääni joka vaikuttaa ihmiseen solutasolla. Kuten kirkkokonsertissa voi myös käydä. Jatulintarhat saattavat olla ”äänipisteitä”.

    Liked by 1 henkilö

%d bloggaajaa tykkää tästä: