Minne käytöstä poistetut tekstiilit kannattaa viedä? Mitä tapahtuu nettikaupasta ostetuille, ilmaiseksi palautetuille vaatteille?
Ylen MOT-ohjelma 17.2.2020 toi esille käytöstä poistettujen tekstiilien keräykseen ja tekstiiliteollisuuden läpinäkyvyyteen liittyviä ongelmia. Ohjelmassa oli haastateltu myös Turun ammattikorkeakoulusta lehtori Henna Knuutilaa, joka on mukana Kiertotalouden liiketoimintamallit -tutkimusryhmässä sekä projektipäällikkö muun muassa Telaketju 2 -hankkeessa.
Kuten Knuutila toi ohjelmassa esille, tekstiiliteollisuuden läpinäkyvyydessä on parannettavaa ihan koko ketjun osalta tuotannosta siihen, kunnes tekstiilit poistetaan käytöstä.
Vaikka viet tekstiilisi käytettyjen tekstiilien keräykseen, et voi olla varma, mihin tekstiilit päätyvät – asiallisesti lajiteltuina hyötykäyttöön, vai kenties Afrikan maiden naisille, jotka myyvät käyttökelpoiset vaatteet henkensä pitimiksi ja joutuvat heittämään huonokuntoiset roskiin, vaikka ovat maksaneet koko vaate-erästä.
Tarpeettomia tekstiileitä ei käytetä kolmansissa maissa energiana eikä niitä kierrätetä, sillä jätehuoltojärjestelmät ovat vielä kovin lasten kengissä. Ne löytyvät ojista ja katujen varsista, joista ne kulkeutuvat meriin, tai sitten ne poltetaan takapihoilla (ilman savukaasun puhdistimia).
Samaan aikaan näiden maiden oma tekstiiliteollisuus kärsii länsimaista tuotujen käytettyjen vaatteiden halvoista markkinoista.
Tuotanto- ja poistotekstiiliprosessien läpinäkyvyyden lisäämisen lisäksi tarvitaan kuluttajille tietoa ja ymmärrystä omasta vastuustaan ketjun alkupäästä loppuun:
- osta vain kestävää ja kestävästi tuotettua ja vain silloin kun tarvitset,
- pidennä tekstiilin elinkaarta esimerkiksi tuunaamalla tai kierrättämällä ystäville, sukulaisille tai kirppiksille,
- vie poistotekstiilit paikkaan, jossa ne päätyvät mahdollisimman pitkälle hyötykäyttöön, kuten Lounais-Suomen Jätehuollon Poistotekstiilimyymälään (josta voit myös ostaa käyttökelpoisia tekstiilejä kilohinnalla)
- tutustu Lounais-Suomen Jätehuollon tekstiilien keräysohjeeseen.

Osa Poistotekstiilimyymälään tuoduista tekstiileistä päätyy tilauksina pienyrityksille, jotka käyttävät niitä omien tuotteidensa valmistukseen. Loput poistotekstiileistä, joita ei vielä saada kiertämään materiaalina, päätyvät energiahyödyntämiseen eri jätevoimalaitoksiin. Lounais-Suomen Jätehuolto suunnittelee poistotekstiilin jalostuslaitosta, joka mahdollistaisi materiaalikierrätyksen tehostamisen entisestään.
Nettikaupan ilmaiset palautukset ruokkivat kertakäyttökulttuuria
Oma ilmiönsä on vaatteiden kertakäyttökulttuuri some-postauksia varten. Tilataan vaatteita nettikaupasta kerralla paljon, otetaan kuvia ja palautetaan ilmaiseksi. Mitä tapahtuu palautetuille, kerran käytetyille vaatteille? Pääosin ne menevät suoraan poistoon, eivät uudelleen myyntiin. Vain harva yritys laittaa palautetut tekstiilit uudelleen myyntiin edes alelaariin.
Tähän ilmiöön olisi nyt havahduttava. Nettikaupan tuotteita palauttaessaan kuluttaja ei välttämättä tule ajatelleeksi tuottavansa turhaa jätettä, jonka loppusijoituksesta ei ole varmaa tietoa.
Yrityksille pitäisi tuoda esille vaihtoehtoisia toimintamalleja, miten palautettujen vaatteiden elinkaari voisi jatkua käytössä siten, että toiminta on sekä liiketaloudellisesti kannattavaa että eettisesti ja luonnonvarojen kannalta kestävää.
Tunnethan sinä vastuusi vaateostoksia tehdessäsi?
Lue myös:
Poistotekstiilin lajittelusta polkuja työelämään, Lounais-Suomen Jätehuolto
Minne tekstiilit karkaavat? Turun AMK:n Talk-verkkolehti
Kuuntele Talk-Podcast:
Tekstiilien kiertotalous: Mitä pitäisi tehdä kasvaville tekstiilijätevuorille?