Design a site like this with WordPress.com
Aloitus

YK:n yleiskokous on julistanut toukokuun 22. päivän kansainväliseksi luonnon monimuotoisuuden päiväksi. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoisuutta ja ymmärrystä luonnon monimuotoisuudesta sekä tehdä tutuksi ympäristönsuojelua, kestävää luonnon hyödyntämistä ja hyötyjen tasapuolista jakoa.

Hyvinvoivat ja monipuoliset luonnonympäristöt, joissa elää runsas kasvi- ja eläinlajien kirjo, ovat maapallomme kaiken elämän edellytys. Jaamme maapallon miljoonien muiden kasvi- ja eläinlajien kanssa, joilla jokaisella on oma tehtävänsä luonnossa ja paikkansa ravintoketjussa. 

perhonen

Joka yhdeksäs arvioiduista Suomen lajeista uhanalainen

Suomen lajien uhanalaisuus on arvioitu viidettä kertaa, ja arvioinnin tulokset julkistettiin maaliskuussa 2019 ympäristöministeriön ja Suomen ympäristökeskuksen Suomen lajien uhanalaisuus – Punainen kirja 2019 -julkaisussa. Arviointi on toteutettu asiantuntijatyöryhmissä noin 180 asiantuntijan voimin. Työn tuloksena on syntynyt Suomen lajien Punainen kirja, joka sisältää arvion lähes 22 500 lajin uhanalaisuudesta ja tulevaisuuden näkymistä.

Arvioinnin mukaan joka yhdeksäs Suomen kaikista arvioiduista lajeista on uhanalainen. Maassamme on noin 48 000 lajia, joista 22 418 eli 47 prosenttia tunnetaan niin hyvin, että niiden uhanalaisuutta on pystytty arvioimaan. Näistä 2 667 lajia arvioitiin uhanalaisiksi, mikä on 11,9 prosenttia.

suolampi

Lisää suojelualueita tarvitaan

WWF Suomen suojelujohtaja Jari Luukkosen mukaan Suomessa tarvitaan suojelualueverkoston merkittävää ja pikaista laajentamista maantieteellisesti kattavaksi ja luontotyyppien osalta edustavaksi. Aktiivisia ennallistamis- ja hoitotoimenpiteitä pitää merkittävästi lisätä soiden, kosteikkojen, virtavesien, rantojen ja lehtojen lajiston turvaamiseksi.

”Euroopan komissio on osoittanut oppineensa koronakriisistä ehdottamalla toimia, joilla ihmisen vääristynyt suhde luontoon voidaan oikaista”, sanoo Luukkonen WWF Suomen tiedotteessa 20.5.2020. Euroopan komissio julkaisi keskiviikkona luonnon monimuotoisuutta ja ruuan tuotantoa koskevat tiekartat tulevalle vuosikymmenelle.

Lisätietoa luonnon monimuotoisuuden köyhtymisestä WWF:n sivuilta 

suuria sammalpeitteisiä kiviä metsässä

Menen vieraaseen metsään;
se tervehtiikin minua.

Näin kuljin silloinkin,
pysähdellen
polkuja pitkin poikin
mikä milloinkin silmää miellytti.

Saappaan rusahtelu
toi kotiin.

– Satu Haapala, Pirunpelto

***

Tammi heiluttaa oksiaan.
Liikahdan.
Tuuli seisahtuu,
pysähdyn.
Kuin veli ja sisar
olemme yhtä.

Satu Haapala, Paljas jalka kytkimellä

***

sorkanjäljet rantahiekassa

Luontoon liittyviä aiempia blogipostauksia:

Seuraa blogia

Advertisement

Julkaissut Satu Haapala

Olen 50+ -vuotias Runo- ja äänimeditaatio Resonanssin® kehittäjä, viestintävastaava, kv-koordinaattori, runoilija ja lauluntekijä Maskun Lemusta.

Ota osaa keskusteluun

3 kommenttia

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: