Design a site like this with WordPress.com
Aloitus

suuri kuvioitu kivi ja kivirakennelman oviaukko

Sain puolitoista vuotta sitten kirjoittamaani blogipostaukseen Musiikki ja mielen jatulintarhat kommentin viime viikolla. Kommentissa kerrottiin  Irlannin Newgrangesta, paikasta, joka on ”kuin suljettu jatulintarha”. Pääset lukemaan koko kommentin tuon mainitun postauksen lopusta.

En ollut kuullut aiemmin Newgrangesta, joten hain netistä tietoa. Newgrangen käytävähauta on 5200 vuotta vanha neoliittisen kauden hautakumpuun tehty luolamainen megaliittihauta. Megaliitti on ihmisen pystyttämä suuri kivi, jota on käytetty neoliittisen kauden ja varhaisen pronssikauden monumenteissa.

Newgrange on siis vanhempi kuin Stonehenge tai Gizan pyramidit. Vaikka arkeologit ovat luokitelleet Newgrangen käytävähaudaksi, muinaistemppeli voisi olla osuvampi nimitys: paikka on ollut merkittävä niin astrologisesti ja seremoniallisesti kuin henkisen ja hengellisen elämänkin kannalta.

Paikkaa ympäröi 97 suurta kiveä, joista joihinkin on kaiverrettu megaliittistä taidetta. Näistä mielenkiintoisin on sisäänkäynnin edessä oleva kivi, jossa on spiraalikuvioita (kuva yllä).

Newgrange on tunnettu siitä, että talvipäivän seisauksen aikaan 19.–23.12 auringon noustessa aurinko pääsee sisäänkäynnin yläpuolella olevasta raosta hautakammioon ja valaisee 17 minuutin ajan kammion sisäosaa.

Talvipäivän seisauksen tapahtumaan arvotaan pääsylippuja, koska kaikki halukkaat eivät voi päästä kammioon sisään kokemaan vuoden pisimmän yön päättymistä.

Tutkijoiden mukaan Newgrangen kivikautisten rakentajien tarkoituksena oli tehdä paikka, joka kertoo uuden vuoden alkamisesta. Lisäksi se on saattanut symboloida elämän voittoa kuolemasta.

Lähistöllä on muita megaliitteja ja kumpuja, jotka muodostavat yhdessä ns. Boynen ryppään. Ryväs on Unescon maailmanperintökohde.

Jatulintarhoista löydät lisätietoa postauksen Kuinka jatulintarhat syntyivät lopusta löytyvästä videosta.

Tekstilähde ja kuva:

Luukku 1
Luukku 2
Luukku 3
Luukku 4
Luukku 5
Luukku 6
Luukku 7
Luukku 8
Luukku 9
Luukku 10
Luukku 11
Luukku 12
Luukku 13
Luukku 14
Luukku 15
Luukku 16
Luukku 17
Luukku 18
Luukku 19
Luukku 20

Seuraa blogia

Muita joulupostauksia:

Advertisement

Julkaissut Satu Haapala

Olen 50+ -vuotias Runo- ja äänimeditaatio Resonanssin® kehittäjä, viestintävastaava, kv-koordinaattori, runoilija ja lauluntekijä Maskun Lemusta.

Ota osaa keskusteluun

3 kommenttia

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: