Design a site like this with WordPress.com
Aloitus

arkkipiispan talon ikkuna

Turun ja Suomen arkkipiispa puolisoineen asuu Turun Agricolankadun ja Piispankadun kulmatontilla sijaitsevassa arkkipiispantalossa. Arkkipiispa Tapio Luoma on Turun arkkipiispantalon kahdestoista asukas.

Vuonna 1890 valmistunut piispantalo on jo kolmas piispa Karl Fredrik Mennanderin hankkimalla Aurajoen rantatontilla, jolle ensimmäinen piispantalo valmistui 1763. 

Turun ja Suomen arkkipiispa (kreik. arkhos, päämies) on piispoista ”ensimmäinen vertaistensa joukossa”. Hän toimii kirkon keskeisten yhteisten elinten kuten kirkolliskokouksen, kirkkohallituksen ja piispainkokouksen puheenjohtajana. Arkkipiispa edustaa kirkkoa kotimaassa ja ulkomailla ja vastaa kirkon ekumeenisista ja ulkomaisista suhteista. Hän ei kuitenkaan ole toisten piispojen esimies eikä hänellä ole toimivaltaa toisen hiippakunnan alueella.

Paikallisesti piispallinen vastuu ja piispan tehtävät jakautuvat arkkihiippakunnassa kahden piispan, arkkipiispan ja Turun arkkihiippakunnan piispan kesken. Arkkipiispan ensisijaiseen vastuualueeseen kuuluu Turun rovastikunta, joihin kuuluu 9 seurakuntaa. Piispan ensisijaiseen vastuualueeseen kuuluvat arkkihiippakunnan muut rovastikunnat ja seurakunnat, yhteensä 42 seurakuntaa. Piispa myös johtaa tuomiokapitulia ja sen toimintaa.

Lähde:

Luukku 1
Luukku 2
Luukku 3
Luukku 4
Luukku 5
Luukku 6
Luukku 7
Luukku 8
Luukku 9
Luukku 10
Luukku 11
Luukku 12
Luukku 13
Luukku 14
Luukku 15
Luukku 16
Luukku 17
Luukku 18
Luukku 19
Luukku 20
Luukku 21

Seuraa blogia Blogit.fi-sivun kautta:

Omat suosikkiblogit voit merkitä Seuraa-painiketta painamalla, minkä jälkeen suosikkiblogien uudet postaukset näkyvät yläpalkin Seuraa-kohdan kautta.

Jos haluat tiedon uusista postauksista sähköpostiisi, löydät postausten lopusta kommenttikentän jälkeen Seuraa-kohdan, josta voit tilata blogipostaukset itsellesi.

Advertisement

Julkaissut Satu Haapala

Olen 50+ -vuotias Runo- ja äänimeditaatio Resonanssin® kehittäjä, viestintävastaava, kv-koordinaattori, runoilija ja lauluntekijä Maskun Lemusta.

Ota osaa keskusteluun

2 kommenttia

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: