Design a site like this with WordPress.com
Aloitus

Rutiinit ovat kuin pilkkusäännöt: kun säännöt on oppinut, niitä voi soveltaa sopivissa tilanteissa luovaa harkintaa käyttäen. Mistä rutiineista sinä pidät kiinni aina, mistä haluaisit luopua, mitä uusia haluaisit omaksua?

Aloitatko aamun aina samalla tavalla, teetkö illalla ennen nukkumaanmenoa tietyt asiat? Se on ihan viisasta, ainakin tiettyyn rajaan asti.

Vaikka kielipoliisina pidän pilkkusääntöjä tärkeinä (asiateksteissä), rutiinit ovat meille vielä tärkeämpiä kuin pilkut oikeissa paikoissa. Tähän on useampia syitä:

  • Rutiinit luovat turvallisuutta sekä lapsille että aikuisille. Lapsille rutiinien turvallisuutta tuova merkitys on erityisen tärkeä. Aikuisena tutut rutiinit auttavat vaikeiden elämäntilanteiden yli. Aihetta on tutkittu myös korona-ajan kannalta (Covid-19 epidemian vaikutus arkeen sekä työ- ja vapaa-ajan tasapainoon).
  • Rutiinit vapauttavat aivokapasiteettia tärkeämpiin, mielekkäämpiin ja luovempiin tehtäviin.
  • Rutiinit tuovat vuorokauteen rytmin ja rakenteen sekä tunteen elämänhallinnasta. Tämä liittyy osaltaan turvallisuuteen. Rutiinit myös auttavat pitämään kiinni hyvistä elämäntavoista (joskin myös huonoista).
sydämenmuotoinen lammikko sorassa

Yhtä tärkeää on joskus irrottautua arkirutiineista hetkeksi. Kaipaamme vaihtelua, lomaa arjesta. Ehkä omia arkirutiinejaan sopivasti muuttamalla saisi vaihtelua korona-arkeen, kun ei ole mahdollista matkustella samalla tavoin kuin yleensä?

Tunnistan itseltäni ainakin kolme sellaista jokapäiväistä arkirutiinia, joista pidän suhteellisen tiukasti kiinni. Lisäksi on ainakin pari sellaista, jotka ovat mukavia ja tärkeitä, mutta niistä voin joustaa useammin.

”Iho rakastaa rutiineja”

Todennäköisesti useimmille naisille on tullut kosmetiikkamainoksissa vastaan lause ”iho rakastaa rutiineja”. Kerrankin mainoslause on oikeassa!

Oma kasvojenhoitorutiinini on sellainen, josta en luovu kuin aivan pakottavasta syystä, en mökkilomallakaan. Pakottava syy voisi olla vaikka se, että joutuisin sairaalahoitoon, tai vastaava tilanne. Tönkkösuolaväsymys ei ole pakottava syy.

Hoitorutiiniini (joka on muodostunut lasten kasvettua, ruuhkavuosina en olisi tähän pystynyt) kuuluvat seuraavat vaiheet:

1. Iltaisin meikinpoisto, jos olen käyttänyt meikkiä (yhä harvemmin etäaikana). 
2. Aamuin illoin puhdistus ensin Oriflamen teepuuöljyllä (mikään muu ei ole yhtä tehokas!), sitten kasvovedellä. 
3. Silmänympärysvoide. 
4. Seerumi ja päivä- tai yövoide. Voiteen korvaan usein jollain ihoöljyllä, koska ihoni on todella kuiva.

Rakastan tätä rutiinia!

Leipää ja…

Ihonhoidon lisäksi toinen, lähes yhtä tärkeä rutiini on aamupala: vihreää teetä sekä kaksi gluteenitonta leipää, päälle rypsiöljyä, vuohenjuustolevitettä, kurkkusiivuja ja lehtisalaattia. 

Tästä joustan yleensä vain matkoilla, tai jos jääkaapissa on jämät gluteenittomasta pitsasta. Jouluna laitan leivän päälle toki kinkkusiivun. 

Jos kotona on joku yllä mainituista aamupalatarpeista loppu, eikä satu olemaan edes pitsanjämiä, joudun roikkumaan jääkaapilla aika kauan löytääkseni jotain aamupalaksi sopivaa. Muut ruoanjämät eivät minulle aamulla maistu, toisin kuin perheen miesväelle. 

…lämpötyynyä

Nukkumaan mennessä minulla on tietyt systeemit. Jalkaan tavalliset, pehmeät sukat ja ohuet säärystimet. Palelevien jalkapöytien ja nilkkojen päälle on saatava kauratäytteinen lämpötyyny (mökillä on toinen, jottei tarvitse kuljettaa edestakaisin). 

Villasukat eivät saa jalkoja lämpimiksi illalla, ja aamuyöllä ne taas olisivat liikaa. Jos jalkoja ei saa lämpimiksi, alkavat RLS-oireet (lisätietoa levottomat jalat -oireyhtymästä postauksestani). 

Polvien alle tavallinen tyyny, jotta selkä on paremmassa asennossa. Makuuhuoneen ovi raolleen juuri sen verran, että koira pääsee siitä kulkemaan – ei yhtään enempää, jottei valoa tule liikaa (siitä keittiön uuninvalosta, jonka on oltava päällä, jotta makuuhuoneen ilmanvaihtoanturin vilkkuvalo ei häiritse). 

Ja sitten vielä silikoniset korvatulpat, jos mies katsoo telkkaria olohuoneessa. 

Näistä voin joustaa helpommin

Aamuisin venyttelen pikaisesti ennen sängystä nousemista niksauttamalla selkänikamat auki kiertovenytyksellä. Joskus venyttelen pidempäänkin, mutta jos tilanne vaatii, voin jättää venyttelyt väliin. 

Toinen mukava, mutta ei-niin-välttämätön rutiini on koiralenkki illalla yhdessä miehen kanssa. Siinä vielä vaihdetaan päivän kuulumisia tarkemmin, ja tarkistetaan seuraavan päivän aikataulut.

iltarusko ja metsänreuna

Vaikka emme aina paljon puhuisikaan, yhteinen hetki on tärkeä. Näkyykö peuroja tai jäniksiä, tai jopa kettu? Ilveksiä tai susia ei ole tullut onneksi vastaan, vaikka niitä seudulla liikkuukin aina ajoittain. 

Lenkki jää väliin, jos olen ollut jumpassa ja olen menossa suihkuun, tai jos ajankohta menee jostain syystä niin myöhäiseksi, että olen liian väsynyt ja lääketokkurassa RLS-lääkkeiden takia.

Laitan myös aina iltaisin seuraavan päivän vaatteet valmiiksi esille, yleensä myös viikonloppuisin. Saatan joskus vaihtaa joitain valintoja aamulla, jos fiilis onkin erilainen kuin edellisenä iltana. 

Näistä haluaisin luopua

Tiedostan itseltäni kaksi rutiinia tai huonoa tapaa, joista voisin luopua: teenjuonti pitkin päivää (hampaat värjäytyvät) ja sähköposteihin vastaaminen lähes jatkuvasti työpäivän aikana. 

teekuppi ja teepussin mietelause

Jos tekisin uudenvuodenlupauksia, voisin luvata luopua näistä huonoista tavoista. Minulla ei ole tapana tehdä uudenvuodenlupauksia, mutta pitäisiköhän nyt tehdä poikkeus? 

…ja nämä haluaisin ottaa käyttöön

Jos puhutaan jokapäiväisistä asioista, jokailtainen vatsatreeni olisi rutiini, jonka voisin ottaa käyttöön jo ennen kuin selkä taas alkaa kiukutella. 

Pidemmän aikavälin rutiineista tarpeellisia olisivat ainakin varsi-imurin ja tiskikoneen suodattimien putsaus kuukausittain, jääkaapin siivous sää(nnö)llisin väliajoin ja ikkunoiden pesu edes vähän useammin kuin kerran viidessä vuodessa.

Etätyöaikana rutiineihin tulee kiinnittäneeksi eri tavalla huomiota kuin aiemmin, ja osa aamurutiineista on muuttunut. Olen alkanut etäarkena toimia samoin kuin yleensä vapaapäivinä: ensimmäiseksi aamulla laitan pesu- ja tiskikoneen käymään, jos vain pestävää on, ja lähes joka päivä sitä kyllä on. 

Taukojen aikana on mukava tyhjentää koneet musiikin säestämänä!

Seuraa blogia Blogit.fi-sivun kautta. Voit merkitä omat suosikkiblogit Seuraa-painiketta klikkaamalla, minkä jälkeen uudet postaukset näkyvät Blogit.fi-sivuston yläpalkin Seuraa-kohdan kautta.

Jos haluat tiedon uusista postauksista sähköpostiisi, löydät postausten lopusta kommenttikentän jälkeen Seuraa-kohdan, josta voit tilata postaukset itsellesi.

Saat jakaa blogin postauksia vapaasti, kunhan säilytät ne alkuperäisessä yhteydessään eli kokonaisina blogipostauksina.

Advertisement

Julkaissut Satu Haapala

Olen 50+ -vuotias Runo- ja äänimeditaatio Resonanssin® kehittäjä, viestintävastaava, kv-koordinaattori, runoilija ja lauluntekijä Maskun Lemusta.

Ota osaa keskusteluun

3 kommenttia

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: