Design a site like this with WordPress.com
Aloitus

Minna Salakari kirjoitti elämänsä tärkeitä hetkiä ja asioita aasta ööhön Tähän on tultu -blogissa, ja kysyi, millaiset olisivat sinun elämäsi aakkoset. Tässä minun aakkoseni. Kysyn puolestani, millaiset sanat sinä valitsisit?

A

Amaryllis. Ehdottomasti yksi lempikukistani. Äiti ostaa minulle aina amarylliksen jouluksi. Myös mitä ihanin sana, muistuttaahan amar-alku rakkaudesta. Olen tehnyt oman äänenavausharjoituksen, jossa laulan pelkällä amaryllis-sanalla virren 505 sävelmän (Valtiaamme, kunniaasi).

B

Buongiorno Italia! Opiskelin yläaste- ja lukioikäisenä italiaa itsenäisesti telkkarin Buongiorno Italia -kielikurssin ja Sini Sovijärven avulla. Ja italodiscon!

C

Coelho, Paulo. Sain kerran ihanalta kollegalta Paulo Coelhon Alkemistin. Sen jälkeen olen alkanut kuunnella maailmankaikkeuden (ja oman sisimpäni) viestejä tarkemmin.

D

Dosetti. Aloin käyttää dosettia siinä vaiheessa, kun levottomien jalkojen lääkitykseen tuli kolmas tabletti, joka pitää ottaa tiettyyn aikaan. Ei tarvitse muistella, otinko tänään iltapäivälääkkeen vai en. Enkä välitä, vaikka se saa minut tuntemaan itseni vanhaksi. Parempi olla rehellisesti vanha kuin unohtaa lääkkeet.

E

Estrogeeni. Järjetöntä, miten paljon yksi hormoni vaikuttaa elämänlaatuun: uneen, oloon, aivotoimintaan, ihan kaikkeen. Olen valinnut hormonikorvaushoidon muodoksi geelin, ajattelin että se on helpompaa kuin laastari tai tabletti. Aikansa menikin hyvin. Nyt saa olla tarkkana, puristaako siihen mittalastaan ohutta vai paksumpaa viivaa sieltä tuubista. Jos puristaa liian paksulti, tulee päänsärkyä ja menee yöunet. Jos puristaa liian vähän, tulee päänsärkyä ja menee yöunet. Pumppupullo taas on monin verroin kalliimpi kuin tuubi.  

F

Fyyrkantin pelimannit. Olin mukana laulajana useamman vuoden 2000-luvun alussa. Opin paljon ihania kansanlauluja ja pelimannisävelmiä, tykkäsin! Suosikkejani olivat Ranttilan Kallen rimppamasurkka ja Nuutajärven kaunis Helena.

G

Gianni Schicchin aaria Giacomo Puccinin oopperasta Gianni Schicchi. ”O mio babbino caro…” Kuului harjoitusohjelmistooni nuorena, kun olin Sibelius-Akatemian pedagogiikkaoppilaana. Sittemmin kadotin ylä-äänet, joita nyt etsiskelen uudelleen.

H

Hengitys. Vuosi taisi olla 2005 tai 2006, kun kesken keppijumppatunnin ohjaamisen henki vain tuntui loppuvan. Meni pitkään ennen kuin krooninen hyperventilaatio diagnosoitiin. Opettelin uudelleen hengittämistä. Tästä alkoi tie runomeditaatioon ja mindfulnessiin.

I

Isä. Olin pienestä saakka ”isin tyttö”. Meillä oli myös sanaton yhteys.

tiffanylasityö ruusu

J

Jatulintarha. Jännittävä sana kiinnitti huomioni, kun luin Lemun lähialueiden historiaa 2000-luvun alkupuolella. Sanan takaa löytyivät mystiset kivilabyrintit, joiden alkuperäistä tarkoitusta ei tiedetä. Jatulintarhat ovat eurooppalaista kulttuuriperintöä, joten työryhmämme ehdotus johti Turun kulttuuripääkaupunkivuoden hankkeeseen ”Loikkaa leikkiin – juokse jatulintarhaan”.

K

Kielet ja kirjoittaminen. Minusta piti tulla kieltenopettaja, kunnes lukiossa tajusin, ettei minulla ole riittävästi kärsivällisyyttä opettajan hommaan. Niinpä päädyin opiskelemaan kääntäjäksi, koska halusin opiskella kieliä. Eihän minusta kääntäjääkään tullut, mutta pilkuntarkasta suomen kielen osaamisesta on hyötyä työssäni. Kirjoittamisesta olen tykännyt aina, ala-asteen päiväkirjoista saakka.

L

En voi valita toista: liikunta ja laulaminen. Laulaminen tuli elämääni 13-vuotiaana, kun lauloin kahdessa kuorossa. Liikunta tuli selkäongelmien jälkeen opiskeluaikana yliopistoliikunnan ja Turun Urheiluliiton aerobic-tuntien myötä. Kumpikin vei mukanaan.

M

Musiikki! Toistan itseäni, ei voi mitään. Kevyt ja klassinen, elektro ja kirkkomusiikki, iskelmä ja reggae, sotilassoittokunta ja hevi… jopa jazz menee nykyään sopivasti annosteltuna. Rap sen sijaan ei.

N

Nia-tanssi! Kun hyperventilaatio oli tehnyt liikkumisesta kipua tuottavaa ja vienyt siitä ilon, löysin ilon Nian kautta uudelleen. Saa tehdä omalla tavalla, pienesti tai isosti, saa pitää hauskaa!

O

Orkesteri. Soitin kouluaikana klarinettia Turun seurakuntien sekä Turun koululaitoksen puhallinorkesterissa. Orkesterissa soittaminen, samoin kuin kuorossa laulaminen, on ihmeellinen kokemus: me soimme yhdessä, luomme itsellemme ja yleisölle musiikkielämyksiä. Mieleen ovat jääneet erityisesti Kauneimmat joululaulut, Vanha virsi Taalainmaalta, Ivanovicin Tonavan aallot ja Prinsessa Ruususen juhlamarssi (joka soi tietysti meidän häämarssina). Sekä partioparaatien rummutukset.

P

Posio! Paikka, johon vain ihastuimme, ilman mitään sukusiteitä. Mökkimatka on pitkä, mutta vaivan arvoinen.
Ja pojat, meidän ikiomat 😊

Q

Queen. Joskus 80-luvulla olin veljen luona kuuntelemassa Bohemian Rapsodya aivan huumaantuneena. Freddiestä oli ollut mediassa jotain ilkeää. Sanoin veljelle: ”Ei voi olla paha ihminen jos osaa säveltää jotain tällaista!”

R

Runot. Sain ala-asteella äidinkielen stipendinä runokirjan, ja innostuin kirjoittamaan. Sen koommin en ole lakannut.

S

Saksan kieli, suuri rakkauteni! Pääaineeni yliopistossa oli saksan kielen kääntäminen ja tulkkaus. Joidenkin mielestä saksan sivulauseen sanajärjestys on outo, minusta se tuntuu kodilta.

T

Turku. Syntymäkaupunkini, vanhempieni syntymäkaupunki, koulu- ja opiskelukaupunkini, monien muistojen rakas kaupunki. Tunnen edelleen itseni turkulaiseksi, vaikka olen myös vahvasti lemulainen vuodesta 2000. 

U

Uni. Unettomuus. Ei siitä sitten enempää.

V

Viestintä. Intohimo ja työ. Viestintätoimistossa saadut opit johtivat nykyiseen työhön Turun ammattikorkeakoulussa.

W

Muistikuvat Wartburgistamme ovat aika hataria, joten vastaan Warnemünde, joka on pieni rantakaupunki Rostockin lähellä Saksassa. Olimme 80-luvulla Turun koululaitoksen orkesterin kanssa Rostockissa puhallinorkesterien kilpailuissa, ja kävimme piipahtamassa Warnemünden kauniilla hiekkarannoilla.

X

Xpertti, virallisemmin Etsi Xpertti -palvelu. Olemme Turun AMK:n viestintäpalveluissa ottaneet vuodenvaihteessa käyttöön tämän palvelun, jonne toimittajat voivat laittaa kysymyksiään ja mukana olevat tutkimusorganisaatiot ehdottaa asiantuntijoitaan, jotka sopisivat vastaamaan toimittajan kysymyksiin. On palkitsevaa, kun löytää talosta asiantuntijan, jonka asiantuntemusalue sopii kysymykseen ja joka haluaa jakaa osaamistaan, ja sitten toimittaja valitsee hänet haastateltavaksi.

Y

Ystävät ja yhteistyö. Minulla on onnekseni muutama todella hyvä ystävä, joita voisi kutsua kanssakulkijoiksi ja -kasvajiksi. Heidän kanssaan ajatukset vaihtuvat myös ilman sanoja, ja kasvamme yhdessä samaan suuntaan. Osa heistä on taiteilijoita, joiden kanssa teemme yhteisiä näyttelyitä. Jokainen näyttely on portti uuteen maailmaan. Kaikista ystävistäni olen niin kiitollinen!

Z

Zoom. On tullut korona-aikana tutuksi paitsi työssä, myös vapaa-ajalla. Käyn vielä muutaman viikon Jenni Ruuthin ELO-valmennusta Zoomin kautta. Lisäksi pidän Raisio-opiston jumppaa Zoomissa, joten olen oppinut käyttämään Zoomia myös koollekutsujana.

Å

Åbergin pizza. Todennäköisesti tunnetuin suomalainen yritysviestinnän malli, alun perin vuodelta 1985. Viestinnän professori Leif Åbergin pizzamalli kertoi viestinnän funktiot: perustoimintojen tukeminen, informointi, pitkäjänteinen profilointi, sosiaalistaminen ja ihmisten vuorovaikutus. Vuonna 2020 syntyneen uuden pizzan mukaan viestinnän tehtävä organisaatiossa on merkityksellistää: sekä antaa merkityksiä (sense giving) että luoda merkityksiä, tolkkua (sense making). Viestintä on tavoitteellista, fakta- ja tunnepohjaista ja vuorovaikutteista, dialogista.

Ä

Äiti. Suhteeni äitiin on ollut monimutkainen ja -vaiheinen. Nyt on jäljellä ymmärrys ja rakkaus.

Ö

Öljyt. Leivän päälle kylmäpuristettua rypsiöljyä, kasvoille kookos-, avocado- tai Bio Oil -öljyä teepuuöljyputsauksen jälkeen. 

Seuraa blogia Blogit.fi-sivun kautta. Voit merkitä omat suosikkiblogit Seuraa-painiketta klikkaamalla, minkä jälkeen uudet postaukset näkyvät Blogit.fi-sivuston yläpalkin Seuraa-kohdan kautta.

Jos haluat tiedon uusista postauksista sähköpostiisi, löydät postausten lopusta kommenttikentän jälkeen Seuraa-kohdan, josta voit tilata postaukset itsellesi.

Saat jakaa blogin postauksia vapaasti, kunhan säilytät ne alkuperäisessä yhteydessään eli kokonaisina blogipostauksina.

Advertisement

Julkaissut Satu Haapala

Olen 50+ -vuotias Runo- ja äänimeditaatio Resonanssin® kehittäjä, viestintävastaava, kv-koordinaattori, runoilija ja lauluntekijä Maskun Lemusta.

Ota osaa keskusteluun

1 kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: