Isäni täti oli 1950-luvun lopulla töissä polkupyörätehtaalla. Siitä alkaa tämän polkupyörän tarina.

Suomen Polkupyörä- ja Konetehdas Oy, joka tunnettiin myös Kustaa Merilän polkupyörätehtaana, sijaitsi Turussa Kirkkotiellä. Työntekijänä Helmi-täti (s. 1910, k. 1992) sai ostaa pyörän edullisesti. Hän teki pitkiä pyöräretkiä kaupungista muun muassa Kakskertaan ja Hirvensaloon. Lapsuutensa Ahvenanmaalla viettäneenä hän oli tottunut pyöräilemään paljon.

Helmi-täti käytti pyöräänsä vanhoille päivilleen asti, kunnes ei enää selviytynyt pyörällä liikenteessä. Vanhempani olivat auttaneet naimatonta Helmi-tätiä monissa käytännön asioissa, ja niin pyörä päätyi meidän perheeseemme.

Äitini käytti tätä pyörää kauppakäynteihin ja muuhun asiointiin 2000-luvun alkuvuosiin asti, kunnes tuli hänen aikansa luopua polkupyörän käytöstä. Minulla oli siihen aikaan selkä kipeänä, enkä voinut ajaa omalla vaihdepyörälläni sen eteenpäin nojaavan asennon vuoksi. Sain Helmi-tädin pyörän käyttööni tänne Lemuun.

Äiti oli aina sanonut, että tämä pyörä on hyvä ”huruttamaan” eli rullaamaan polkematta pienessäkin alamäessä. Sitä se tosiaan oli. Ylämäet tosin tuntuivat raskailta vaihdepyörään tottuneelle.

Kun selkäni oli paremmassa kunnossa, vaihdoin kauppareissuille taas oman pyöräni. Helmi-tädin polkupyörä jäi useammaksi vuodeksi aittaamme toimettomana.

Nyt pyörä jatkaa elinkaartaan Lemun kotiseutumuseon ja -keskuksen käytössä, jossa sitä myös oikeasti käytetään, ainakin aika ajoin. Poljin sen kotoa museolle. Olisinpa itse yli 60-vuotiaana yhtä hyvässä kunnossa!

Pyörän vasemmalla puolella Lemun keskiaikainen kirkko, oikealla puolella pilkistää Lemun kotiseutumuseo Kemppien tupa.

Seuraa blogia Blogit.fi-sivun kautta. Voit merkitä omat suosikkiblogit Seuraa-painiketta klikkaamalla, minkä jälkeen uudet postaukset näkyvät Blogit.fi-sivuston yläpalkin Seuraa-kohdan kautta.

Jos haluat tiedon uusista postauksista sähköpostiisi, löydät postausten lopusta kommenttikentän jälkeen Seuraa-kohdan, josta voit tilata postaukset itsellesi.

Saat jakaa blogin postauksia vapaasti, kunhan säilytät ne alkuperäisessä yhteydessään eli kokonaisina blogipostauksina.

Julkaissut Satu Haapala

Olen 50+ -vuotias Runo- ja äänimeditaatio Resonanssin® kehittäjä, viestintävastaava, kv-koordinaattori, runoilija ja lauluntekijä Maskun Lemusta.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create your website with WordPress.com
Aloitus
%d bloggaajaa tykkää tästä: