Design a site like this with WordPress.com
Aloitus

Yhteispohjoismaista Luonnonkukkien päivää vietetään juhannusta edeltävänä sunnuntaina. Tänä vuonna teemalajina kukoistaa keltakurjenmiekka.

Luonnonkukkien päivä on tullut meille muista Pohjoismaista. Tanskan kasvitieteellisen seuran aloitteesta vuonna 1988 alettiin tuoda luonnonkukkia esille erityistä päivää viettämällä. Suomi liittyi mukaan vuonna 2003.

Luonnonkukkien nimikkopäivänä kuka tahansa kasviharrastaja voi järjestää retkiä. Suomen luonnonsuojeluliitolla on päävastuu, lisäksi retkiä järjestävät Metsähallitus ja luonnonsuojeluyhdistykset.

Esimerkiksi Maskussa Hirvijokilaakson luonnonsuojeluyhdistys järjestää retken Oukkulanlahden lintulavalle. Kokoontuminen Lintulavan parkkipaikalla Kiuaskarintiellä. Retkiaika klo 11–13. Retken jälkeen on mahdollisuus jatkaa Kurnaanpään rannalle grillaamaan ja saunomaan. Yhdistys tarjoaa evästä.

Paikallisten luonnonsuojeluyhdistysten järjestämillä retkillä esimerkiksi Raisiossa retkikohteena on Alppiruusupuisto, ja Salossa Halikonjoen patikkapolku.

Keltakurjenmiekka viihtyy vesistöjen äärellä

Tämän vuoden teemalaji keltakurjenmiekka (Iris pseudacorus) viihtyy järvien rannoilla sekä hiljaa virtaavien jokien ja purojen varsilla. Se kukkii kesä-heinäkuussa.

Pitkät, terävät lehdet ovat kuin miekkoja ja suuri, kirkkaan keltainen kukinto kasvia täydentävä kruunu. Kurjenmiekan kukka onkin vaakunaliljan esikuva. Se esiintyy myös Ranskan kuningashuoneen ja ristiretkeläisten vaakunoissa sekä kansainvälisen partioliikkeen tunnuksessa.

Lähde: Luonnonsuojelija 2/2021

Lue lisää Luonnonkukkien päivästä ja retkistä

Seuraa blogia Blogit.fi-sivun kautta. Voit merkitä omat suosikkiblogit Seuraa-painiketta klikkaamalla, minkä jälkeen uudet postaukset näkyvät Blogit.fi-sivuston yläpalkin Seuraa-kohdan kautta.

Jos haluat tiedon uusista postauksista sähköpostiisi, löydät postausten lopusta kommenttikentän jälkeen Seuraa-kohdan, josta voit tilata postaukset itsellesi.

Saat jakaa blogin postauksia vapaasti, kunhan säilytät ne alkuperäisessä yhteydessään eli kokonaisina blogipostauksina.

Advertisement

Julkaissut Satu Haapala

Olen 50+ -vuotias Runo- ja äänimeditaatio Resonanssin® kehittäjä, viestintävastaava, kv-koordinaattori, runoilija ja lauluntekijä Maskun Lemusta.

Ota osaa keskusteluun

2 kommenttia

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: