Design a site like this with WordPress.com
Aloitus

Mitä itsensä rakastamisen taito tarkoittaa, mistä se koostuu? Tätä olemme pohtineet yhdessä Tiltu Nurmisen kanssa kootessamme yhteisnäyttelyä Nousiaisten kirjaston galleriaan heinäkuuksi.

Monet ihmisyyden taitojen opettajat, kuten Eckhart Tolle ja Thich Nhat Hanh, puhuvat siitä, kuinka asiat loksahtavat kohdalleen elämässä, kun ihminen lähtökohtaisesti rakastaa itseään. Kaikki alkaa siitä, että hyväksyy itsensä sellaisena kuin on juuri nyt.

– On helpompi hyväksyä muiden ihmisten yksilölliset ominaisuudet, kun on ensin hyväksynyt itsensä. Silloin elämä ihmissuhteissa helpottuu, Tiltu Nurminen pohtii.

Itsensä rakastaminen on helpommin sanottu kuin tehty. Miten ihmeessä se onnistuu, kun usein tuntee itsensä riittämättömäksi jollain elämän osa-alueella?

– Autenttinen onnellisuus kumpuaa ihmisen sisältä. Ja paras tilanne on, jos osaa tunnistaa onnellisuutta oman itsensä kautta, eikä etsi sitä ulkoisista olosuhteista tai muiden ihmisten kautta. Miten löytää oma korkeampi viisaus ja yhteys universaaliin rakkauteen oman itsensä sisältä? Olisiko mahdollista huomata, että kaikki tarvittavat elementit ovat olemassa jo tässä nyt?

Osa Tiltu Nurmisen maalauksesta, joka on näyttelymme nimikkoteos.

Itsensä rakastamisen taito ei ole kuitenkaan asioiden ja tapahtumien hallitsemista ja omien tunteiden kontrollointia, vaan enemmänkin luottamusta siihen, että elämä kannattelee, ja kaikki tapahtuu juuri niin kuin kuuluukin tapahtua.

Kuunlilja, osmankäämi

Näyttelyrunoissani haen itsensä rakastamisen taitoa itsetuntemuksen kautta. Minä vertautuu kuunliljaan, joka vasta kurkistaa mullasta, kun muut kukkivat, tai osmankäämiin, johon tuuli ei tartu heiluvien järviruokojen keskellä. Kun tuntee omat vahvuutensa ja heikkoutensa, voi hyväksyä itsensä sellaisena kuin on, ja rakastaa kaikkia ominaisuuksiaan.

Runot kysyvät: olenko uskaltanut kohdata virheeni ja heikkouteni, hyväksynyt ne ja antanut itselleni anteeksi? Kutistanko itseäni muiden takia, katkonko siipeni mahtuakseni toisten tekemistä ovista? Uskallanko tehdä asioita vain itseäni varten, kartoittaa ja rikkoa omat rajani?

Runot ovat ajallisesti yli kahdenkymmenen vuoden ajalta, aina esikoiskokoelmastani viime vuoteen saakka (lisätietoa julkaistuista runoteoksistani löydät sivulta Runotuotteet). Näyttelyn teema on minulle tärkeä ja läheinen.

Myös tunteiden kohtaaminen ja käsittely on tärkeä osa itsetuntemusta, jonka kautta aito itsensä rakastaminen syntyy. Kun on uskaltanut kohdata surun, uskaltaa myös iloita.

Taidenäyttely ”True love – itsensä rakastamisen taito”

2.–30.7.2021 Nousiaisten kirjaston galleriassa, Moisiontie 17, Nousiainen.

Kirjasto on auki kesällä

  • ma–ti klo 12–19
  • ke suljettu
  • to klo 12–19
  • pe 9–16.

Taideilta galleriassa torstaina 15.7. klo 18–19. Kerromme ajatuksiamme näyttelyn teemasta sekä teoksistamme. Ohjelmassa myös tanssi-laulu-rummutus-performanssi.

Lue vuosi sitten Nousiaisten kirjaston galleriassa pitämästämme näyttelystä:

Seuraa blogia Blogit.fi-sivun kautta. Voit merkitä omat suosikkiblogit Seuraa-painiketta klikkaamalla, minkä jälkeen uudet postaukset näkyvät Blogit.fi-sivuston yläpalkin Seuraa-kohdan kautta.

Jos haluat tiedon uusista postauksista sähköpostiisi, löydät postausten lopusta kommenttikentän jälkeen Seuraa-kohdan, josta voit tilata postaukset itsellesi.

Saat jakaa blogin postauksia vapaasti, kunhan säilytät ne alkuperäisessä yhteydessään eli kokonaisina blogipostauksina.

Advertisement

Julkaissut Satu Haapala

Olen 50+ -vuotias Runo- ja äänimeditaatio Resonanssin® kehittäjä, viestintävastaava, kv-koordinaattori, runoilija ja lauluntekijä Maskun Lemusta.

Ota osaa keskusteluun

6 kommenttia

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: