Design a site like this with WordPress.com
Aloitus

Toisaalla maailmassa naiset eivät saa edes opiskella saati toteuttaa itseään ja omia unelmiaan. Minulla on mahdollisuus siihen, joten miksi en tekisi unelmiani todeksi?

Istun autossa matkalla Posion mökille etätöihin. Aikaa ajatella, suunnitella. Mietin konserttia, omaa ensimmäistä (ja ehkä ainoaa!) sävellyskonserttiani, joka toteutuu näillä näkymin maaliskuussa. 

Alkumatkasta ennen Raumaa syntyi sävel konsertin todennäköiseen nimirunoon, jonka hoksasin herättyäni viiden jälkeen. Runo löytyy viidennestä kokoelmastani, ja kertoo laulun – ja yleisemmin musiikin – merkityksestä itselleni. Mikä paremmin sopisi tilaisuuden alkuun ja punaiseksi langaksi!

Joudun varmaan viilaamaan säveltä, kun olen takaisin kotona pianon ääressä. Kun ei ole absoluuttista sävelkorvaa, päässä kuulemani sävelet eivät aina osu aivan kohdalleen nuottiviivastossa ennen kuin olen pianon kanssa varmistanut. Tai ehkä kokeilen Musescore-ohjelmaa mökillä.

Kappaleita on koossa 16. Aika paljon, sanoi mies. Olin itsekin yllättynyt, kun laskin kaikki. Onkohan liikaa, mies lisäsi. Yritän olla tekemättä enempää, nauroin. 

Voi olla, että pitää tehdä karsintaa, vaikka useimmat laulut ja sävellykset ovat lyhyitä, kuten runonikin. On joitakin, joissa on monta säkeistöä. Ideaali pituus konsertille olisi mielestäni vähän reilu tunti. Silloin olisi aikaa noin neljä minuuttia per kappale – syntytarinoineen, jotka ehdottomasti haluan mukaan. Pitää kellottaa. 

Kaikissa ei ole muuta tarinaa kuin että ”tämä syntyi joskus lukioaikana, kun osasin vielä soittaa pianoa”.  Suurin osa kappaleista on syntynyt lukioaikana, loput vuosien varrella, muutama tänä vuonna. Osa on ollut ensi pelkkänä sävelmänä, johon olen tehnyt myöhemmin sanat, osa toisinpäin. On niitäkin, joihin sanat ja sävel ovat syntyneet samaan aikaan. 

Miksiköhän sanon, että kappaleet ovat syntyneet? Enkö uskalla sanoa, että minä olen säveltänyt ja sanoittanut? 

Huomaan kirjoittavani sävellyksistä samoin kuin runoistani, että ne vain tipahtavat päähäni ja minä kirjoitan ne muistiin. Aivan niin yksinkertaista se ei kuitenkaan ole. Lauluissa sävelen ja sanoituksen yhteensovittamisessa joutuu tekemään oikeasti töitä, joskus enemmän, joskus vähemmän. 

Ikään kuin tällaisesta harrastuksena tehtävästä luovasta työstä ei voisi puhua sanoilla, jotka sisältävät aktiivista tekemistä ja työstämistä. Ikään kuin minulla ei olisi oikeutta käyttää niin suuria sanoja, koska olen harrastelija. 

Ihan itse olen tällaiset ajatusmallit luonut itselleni. Muistan, miten lapsena soittelin pianolla jotain omaa, siis sävelsin. Äiti kysyi uteliaana: ”Sävellätkö sinä?” Samassa minua alkoi ujostuttaa ja hävettää, juoksin omaan huoneeseeni.

Lapsuuskodissani meitä todellakin kannustettiin musiikin pariin. Yhdessä vaiheessa minulla oli musiikkiharrastuksia neljänä iltana viikossa. Isä kuljetti meitä sinne ja tänne ja haki kotiin, varsinkin silloin kun bussilla ei helposti päässyt tai harrastus päättyi illalla vähän myöhemmin.

Mistä sitten ujous ja häpeä, kuin minulla ei olisi oikeutta säveltää? Tähän olen hakenut vastausta viime aikoina. Luulen, että olen päässyt syiden lähteille.

Nyt on aika luopua vanhoista ajatusmalleista ja sanoa: minä sävellän ja sanoitan.

Kirjoitin aiheesta aiemmin:
Vanhaa pois niin tulee uutta tilalle

Seuraa blogia Blogit.fi-sivun kautta. Voit merkitä omat suosikkiblogit Seuraa-painiketta klikkaamalla, minkä jälkeen uudet postaukset näkyvät Blogit.fi-sivuston yläpalkin Seuraa-kohdan kautta.

Jos haluat tiedon uusista postauksista sähköpostiisi, löydät postausten lopusta kommenttikentän jälkeen Seuraa-kohdan, josta voit tilata postaukset itsellesi.

Saat jakaa blogin postauksia vapaasti, kunhan säilytät ne alkuperäisessä yhteydessään eli kokonaisina blogipostauksina.

Advertisement

Julkaissut Satu Haapala

Olen 50+ -vuotias Runo- ja äänimeditaatio Resonanssin® kehittäjä, viestintävastaava, kv-koordinaattori, runoilija ja lauluntekijä Maskun Lemusta.

Ota osaa keskusteluun

1 kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: