Design a site like this with WordPress.com
Aloitus

Myllyn kauppakeskuksessa Raisiossa on joulukuussa Raision seurakunnan tilassa nähtävillä Tiltu Nurmisen öljyvärimaalauksista ja minun runoistani koostettujen fiiliskorttien näyttely.

Sain kesällä runoistani palautetta, että niistä puuttuu aurinko. Ymmärsin, että tässä ajassa ihmiset tarvitsevat ajatusta valosta, auringosta, toivosta.

Kokosin valoisia runojani yhteen, ja aloimme Tiltun kanssa ideoida niistä jotain yhdessä. Nyt tarjoutui todella sopiva paikka näille valonpilkahduksille.

Vaikeissakin elämäntilanteissa erilaisten valon pilkahdusten huomaaminen on tärkeää. Niistä saa voimia jaksaa eteenpäin ja uskoa tulevaisuuteen.

Runoissa pilkahduksia löytyy esimerkiksi pilvensiivilästä, seinältä, aamu- ja iltaruskoista, loskaisen kevään keskeltä, syksyisistä oksista ja rantavedestä. Näissä pienissä hetkissä asuu ilo ja rauha.

Tiltu kertoo ajatuksiaan näyttelystä näin:

”Valonpilkahduksia tarvitaan aina, mutta erityisesti ne virkistävät syksyn hämärässä tai talven pimeimpinä päivinä. Abstraktit öljyvärimaalaukset antavat tilaa tulkinnoille. Katsoja voi halutessaan nähdä niissä mielleyhtymiä kokemistaan hetkistä tai jonkin tapahtuman tunnelman. Jokainen peilaa niitä omaan elämänkokemukseensa nojaten.

Väreissä on hämmästyttävää voimaa, niillä on kyky nostattaa tunnelmaa tai rauhoittaa sitä. Eri maalaukset ovat kuin värikylpyjä tai väriterapiaa. Itselle mieluisat värit tekevät hyvää sielulle ja mielelle. Myös fyysinen keho nauttii siinä ohessa ja reagoi mielentilaan.

Keltaiset ja oranssinväriset kuviot valaisevat synkimmänkin hetken kuin kukat tai auringonpaiste, ja sinivihreät muistuttavat taivaasta tai merestä. Ruskeat ja mustat sävyt taas tuovat mieleen maanläheiset ajatukset, mustan mullan ja vahvat juuret. Punainen on elämän ja uuden luomisen väri.

Valo saa värit loistamaan ja hehkumaan. Auringonpilkahdus herättää värisävyt eloon.”

”Toisinaan värit näkyvät parhaiten pimeää taustaa vasten, kuten revontulet. Nekin ovat valonpilkahduksia!”

Näyttely toteutuu yhteistyössä Raision seudun Taideyhdistys ry:n ja Raision seurakunnan kanssa.

Aurinko seinässä
lämmittää,
luo varjoja.
Siirry askel,
olet auringossa.

– Satu Haapala

Satu Haapalan runoista ja Tiltu Nurmisen öljyvärimaalauksista koostettuja fiiliskortteja – VALONPILKAHDUKSIA 2.12.–30.12.2021
Raision seurakunnan tila, Myllyn kauppakeskus
avoinna ti-la, aukioloajat vaihtelevat

Yläkuva: Näyttelystä löytyvä yksityiskohta Tiltu Nurmisen öljyvärimaalauksesta

Seuraa blogia Blogit.fi-sivun kautta. Voit merkitä omat suosikkiblogit Seuraa-painiketta klikkaamalla, minkä jälkeen uudet postaukset näkyvät Blogit.fi-sivuston yläpalkin Seuraa-kohdan kautta.

Jos haluat tiedon uusista postauksista sähköpostiisi, löydät postausten lopusta kommenttikentän jälkeen Seuraa-kohdan, josta voit tilata postaukset itsellesi.

Saat jakaa blogin postauksia vapaasti, kunhan säilytät ne alkuperäisessä yhteydessään eli kokonaisina blogipostauksina.

Advertisement

Julkaissut Satu Haapala

Olen 50+ -vuotias Runo- ja äänimeditaatio Resonanssin® kehittäjä, viestintävastaava, kv-koordinaattori, runoilija ja lauluntekijä Maskun Lemusta.

Ota osaa keskusteluun

3 kommenttia

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: