Design a site like this with WordPress.com
Aloitus

Muistatko Mustan kissan tangon? Lauloin sitä radion mukana ennen kuin opin puhumaan. Vuoden verran siitä eteenpäin kiipesin korkealle pianotuolille ja sanoin perheenjäsenille: ”Mää sävellän!”

Ensimmäisessä – ja kenties ainoassa – sävellyskonsertissani kuultavat kappaleet eivät kuitenkaan ole ihan niin vanhoja. Osan olen säveltänyt yläkoulu- ja lukioikäisenä, osan viime vuosina, loput sillä välillä. Myös laulujen sanoitukset ovat omiani.

Konsertin nimikappale ”Minä hengitän laulua” on syntynyt yhteistyössä isosiskoni Kirsti Keihäsvuoren kanssa. Viime syksynä, syyskuun alkupäivinä, mietin tämän konsertin tarinaa, punaista lankaa. Erilaisia, eri tyylisiä lauluja ja sävellyksiä vuosikymmenten varrelta. Mistä löytyisi sopiva nimi konsertille, ja sopiva aloituskappale?

Muistin, että minullahan on tästä runo, kokoelmassa Savu kulkee polkua pitkin. Olimme juuri lähdössä etätöihin mökille, ja otin aamulla nuottivihon ja lyijykynän mukaan. Lähdimme kasitietä kohti pohjoista. Ennen Raumaa oli sävel syntynyt, ja tiesin, että tällä laululla tulen aloittamaan konsertin.

Mutta pelkkä melodia ei riitä, jos haluaa säveltää klassisen yksinlaulun. Omat taitoni loppuivat tässä kohtaa; en ole opiskellut säveltämistä, ja musiikinteoriaakin vain nimeksi.

Onneksi on isosisko, joka tuli apuun. Hänen osuutensa lopputuloksessa on yhtä suuri kuin melodian: ei pelkästään säestys, vaan jotain, joka tekee kokonaisuudesta teoksen.

Sävellykset ovat pieniä kuin runot – ja poikkeus vahvistaa säännön. Pienten pianokappaleiden ja lyhyehköjen laulujen lisäksi on tarjolla aavistuksen pidempi (vähän päälle neljän minuutin pituinen) laululle, klarinetille ja pianolle sävelletty teos, jonka nimikin on tavallista mittavampi. Ja voisi sanoa myös kuohkeampi. Kerron siitä lisää tämän postauksen lopussa.

Olen opiskellut klassista laulua nuorempana Sibelius-Akatemian pedagogiikkaoppilaana pari vuotta, ja nyt viime vuosina Maskun musiikkiyhdistyksessä Heli Savolaisen oppilaana. Konsertissa en kuitenkaan laula kovaa ja korkealta kuin ihan vähän. Ensimmäinen ja viimeinen kappale ovat ehkä klassiseksi musiikiksi luettavia, muut enemmän vaikkapa laulelmaan päin kallistuvia. Pianokappaleet ovat nekin pieniä ja kevyitä.

Toisena laulajana konsertissa esiintyy monille tuttu maskulainen laulaja Terhi Jokila. Pianokappaleet soittaa Maskun musiikkiyhdistyksessä toimiva Kaija Järä, joka myös säestää suurimman osan lauluista.

Konsertin alkuosassa kuullaan rakkauslauluja. Eräs laulu sai alkunsa unesta, jonka näin vähän sen jälkeen, kun olimme mieheni kanssa alkaneet seurustella. Unessa olimme öisellä niityllä ja katselimme tähtitaivasta. Unen pohjalta syntyi runo, johon tein myöhemmin sävelen. Tämän laulun tulee säestämään kitaralla entinen työkaverini Jarmo Mäntyvaara.

Konsertin loppuosan kappaleita yhdistää hetkeen pysähtyminen. Pieniä tunnelmahetkiä – tai elämän suuntaa muuttavia, kuten laulussa Taulukauppias.

Myös Facebookissa jakamani runo ”Olen pilvestä irronnut hahtuva” on mukana. Eräs ystäväni kommentoi, että runossa on sellainen poljento, että se sopisi lauluksi. Sehän sitten tietysti piti säveltää. Runo löytyy myös mindfulness-harjoituksesta.

Lopuksi kuullaan se hieman pidempi sävellys. Tein joskus nuorena johonkin sävellyskilpailuun klarinettikappaleen. Sanat syntyivät viime syksynä, kun totesin, että tämähän on niin kiva, että tekisi mieli laulaa.

Aikamoinen harjoitteleminen siinä on kuitenkin ollut; klarinetille tekemäni juoksutukset ovat sanojen kanssa tuoneet melkoisesti haastetta.

Teoksen alkuperäinen nimi oli ”Allegro ja Andante”. Sanoituksen myötä nimeksi tuli ”Liian hyvä marjapannari mikrossa (gluteeniton, maidoton, sokeriton) klarinetille, laululle ja pianolle”.

Idean sain Lasse Mårtensonin levyltä löytyvästä Kampelavalssista. Marjapannarin resepti löytyy omasta blogistani. Kuulin myöhemmin, että piirakkaresepteistä on tehty kokonainen levyllinen musiikkia.

Sanoituksesta huolimatta halusin pitää klarinetin kappaleessa mukana. Niinpä tässä klarinetti ensin esittelee alkuosan, laulu toistaa melodian, sen jälkeen klarinetti esittelee hitaan osan, jonka taas laulu toistaa.

Lopputahdeissa teemme taikinan valmiiksi ja pannarin mikroon asti yhdessä.

Tervetuloa kuuntelemaan!

Sävellyskonsertti ”Minä hengitän laulua” sunnuntaina 27.3.2022 klo 18 Maskun seurakuntatalolla, Maskuntie 71. Tilaisuus kestää noin tunnin.

Konserttiin on vapaa pääsy, vapaaehtoinen maksu Yhteisvastuu-keräyksen hyväksi. Konsertti järjestetään yhteistyössä Maskun seurakunnan kanssa. Suosittelemme kasvomaskin käyttöä ja riittävän etäisyyden pitämistä tilaisuuden muihin osallistujiin.

Konserttijulisteen on tehnyt Aava Kallio.

Lue konserttiin liittyen myös:

Seuraa blogia Blogit.fi-sivun kautta. Voit merkitä omat suosikkiblogit Seuraa-painiketta klikkaamalla, minkä jälkeen uudet postaukset näkyvät Blogit.fi-sivuston yläpalkin Seuraa-kohdan kautta.

Jos haluat tiedon uusista postauksista sähköpostiisi, löydät postausten lopusta kommenttikentän jälkeen Seuraa-kohdan, josta voit tilata postaukset itsellesi.

Saat jakaa blogin postauksia vapaasti, kunhan säilytät ne alkuperäisessä yhteydessään eli kokonaisina blogipostauksina.

Advertisement

Julkaissut Satu Haapala

Olen 50+ -vuotias Runo- ja äänimeditaatio Resonanssin® kehittäjä, viestintävastaava, kv-koordinaattori, runoilija ja lauluntekijä Maskun Lemusta.

Ota osaa keskusteluun

6 kommenttia

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: