Design a site like this with WordPress.com
Aloitus

Tuorlan majatalon piha, Kaarina.

Turun AMK:n Terveys ja hyvinvointi -sektorin yhteisten palvelujen tiimin kehittämispäivä. Meille on varattu Peräkamari-niminen tila, mutta jo aamulla on helteistä, joten päätämme jäädä pihaan varjoisaan paikkaan, jossa ilma sentään liikkuu jonkin verran.

Saan aloittaa aamukahvin jälkeen pienellä mindfulness-hetkellä. Kuulostelemme hengitystä, omaa oloa kehossa, mielessä ja sydämessä. Ääniä ympärillä: keskustelua ja liikenteen ääniä jossain kauempana, luonnon ääniä ympärillämme.

Avaamme silmät. Haemme luonnosta jonkin pienen yksityiskohdan, johon keskitymme hetkeksi. Tutkailemme sen muotoja ja värejä hetken.

Palaamme yhteiseen keskusteluun, vaihdamme kesälomakuulumisia. Tiiminvetäjämme Tiina jatkaa muistikorteilla, joiden teksteistä pohdimme yhtymäkohtia ja ideoita työhömme.

Aamupäivä jatkuu vielä tiedotusasioilla ja keskusteluilla. Maittavan lounaan jälkeen meille on varattu planetaarionäytös ja opastettu kiertokävely avaruuspuisto Väisälässä.

Planetaarionäytöksen aiheeksi valikoituvat lopulta mustat aukot. Hurjaa visuaalista ilotulitusta, paljon tietoa, koukuttavaa kerrontaa.

Observatoriokierroksella käymme niin Laukkavuoren mäen päällä tutustumassa radioteleskooppiin, Suomen suurimmassa tähtitornissa kuin maanalaisessa kallioluolassakin (jonka 14 asteen viileys on erittäin tervetullut helteiseen päivään!).

Tuorlan tähtitorni
Suomen suurimpaan tähtitorniin kiipeäminen käy kunnon taukojumpasta.
Tähtitornista katsottuna planetaario näyttää aika pieneltä.

Kuulemme huikeita yksityiskohtia siitä, miten edistyksellistä huippuluokan avaruustutkimusta täällä on tehty vuosikymmenten saatossa. Edelleen täällä hiotaan maailman tarkimpia peilejä ja linssejä avaruustutkimuksen käyttöön.

Professori Yrjö Väisälä ja hänen assistenttinaan toiminut, Suomen ensimmäinen tähtitieteestä väitellyt nainen Liisi Oterma tulevat tutuksi oivallisen oppaamme kertomusten myötä.

kuva kallioluolasta
Kallioluolan viileydessä kuulemme lisää professori Väisälän tutkimuksista.

Tähtitiede ei ole niitä helpoimpia aloja, jos ei ole siihen aiemmin perehtynyt, mutta opas saa käytännön elämästä poimittujen esimerkkien avulla meidät nyökyttelemään ja hämmästelemään. Tällaisesta tieteen popularisoinnista voisimme ottaa esimerkkiä!

Palaamme majatalolle luontopolun kautta, jossa on hauskoja hahmoja matkan varrella. Luontopolun päässä kohtaamme kauniin auringonkukkapellon.

***

EduCity, Kupittaan kampus, Turku.

Koko Turun ammattikorkeakoulun henkilöstön strategiapäivä. Ääniä, kasvoja, oikean tilan etsintää, iloisia kohtaamisia.

Etukäteen kokonainen strategiapäivä tuntui ajatuksena raskaalta, mutta pian huomaamme, että päivä on jaettu tehtäviin, joihin on varattu kuhunkin tunnista puoleentoista keskusteluaikaa. Keskustelu käydään ryhmissä, jotka vaihtuvat jokaisen ”työpaketin” kohdalla.

Ryhmä voi olla iso tai pieni, jokaisesta ryhmästä löytää sekä tuttuja että uusia kasvoja. Lisäksi joka työpaketin kohdalla vaihdamme paikkaa, joten vielä uudehkon EduCityn tilat tulevat tutuksi korona-aikaa paremmin.

Käymme keskustelut Howspace-työtilassa annettujen kysymysten tai tehtävien pohjalta. Teemojen tai arvojen priorisointi tuntuu ajoittain lähes mahdottomalta tehtävältä, mutta keskustellen löydämme jokaisessa ryhmässä jonkin tavan ilmaista, mikä mielestämme on se suunta, mihin meidän tulisi edetä.

Tehtäviin liittyvät kommentit tulevat reaaliaikaisesti kaikille näkyviin. Kun oman ryhmän vastaukset on lähetetty, näemme, miten ne suhteutuvat muiden ryhmien vastausten keskiarvoon.

Päivän päätteeksi rehtorimme esittelee yhteenvedon ryhmien vastauksista, ja kertaa vielä, miten strategiaprosessi tästä jatkuu.

On sellainen olo, että on saanut tuoda omia mielipiteitään esille, pohtia vaihtoehtoja erilaisista näkökulmista, tutustua uusiin ihmisiin yhteisössämme. Useasta suusta kuulen, että kannatti tulla, päivä oli mukavampi kuin osasi odottaa.

***

Oma kotiterassi, Lemu.

Kaiken sosiaalisen kanssakäymisen jälkeen tuntuu hyvältä jälleen yhden hellepäivän iltana istua kotiterassilla ja kuunnella, kuinka oravat rapistavat, ropistavat ja ääntelevät pähkinäpensaissa. Koira kuuntelee tarkkaavaisena, mitä ihmettä ne siellä kohkaavat.

Keskustelevat ja varautuvat tulevaan.

P.S. Avaruuspuisto Väisälän virallisia avajaisia vietetään 17.9.2022, jolloin alueella tulee olemaan paljon ohjelmaa!

Seuraa blogia Blogit.fi-sivun kautta. Voit merkitä omat suosikkiblogit Seuraa-painiketta klikkaamalla, minkä jälkeen uudet postaukset näkyvät Blogit.fi-sivuston yläpalkin Seuraa-kohdan kautta.

Jos haluat tiedon uusista postauksista sähköpostiisi, löydät postausten lopusta kommenttikentän jälkeen Seuraa-kohdan, josta voit tilata postaukset itsellesi.

Saat jakaa blogin postauksia vapaasti, kunhan säilytät ne alkuperäisessä yhteydessään eli kokonaisina blogipostauksina.

Advertisement

Julkaissut Satu Haapala

Olen 50+ -vuotias Runo- ja äänimeditaatio Resonanssin® kehittäjä, viestintävastaava, kv-koordinaattori, runoilija ja lauluntekijä Maskun Lemusta.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: