Design a site like this with WordPress.com
Aloitus

Kirjoitin jokin aika sitten viestien tulkitsemisesta. Kyse oli osittain palautteen antamisesta, samalla ohjaamisesta jatkotyöstämiseen. Entä kun pitää oikeasti antaa johonkin hylkäävä vastaus?  

Ei, tämä suoritus ei kelpaa. Ei, en voi päästää sinua läpi tästä tentistä. Ei, emme julkaise käsikirjoitustasi.

Opettajilla tämäkin taito on päässyt harjaantumaan, mutta voisin uskoa, että opettajakin miettii viestin muotoilua, kun hylkää jonkin suorituksen. Ellei sitten ole kyse selkeästi pisteytetystä tehtävästä, jossa opiskelijan pisteet jäävät hyväksymisrajan alle.

Työpaikkani Turun ammattikorkeakoulun Projektitoimiston uusi päällikkö on alkuvuoden aikana kirjoittanut intranettiimme parikin blogia kielteisistä vastauksista. Ensimmäinen käsitteli tilannetta, jossa juuri perustettu projektitoimisto joutui tilapäisesti myymään ei-oota ja tekemään jonkin verran rajauksia palveluihinsa.

Toisessa tekstissä hän avasi hankeideoiden osuvuutta hankehakuihin. Kummassakin tekstissä oli innostava, kannustava ja yhteistyötä henkivä sävy. Taitavaa viestintää!

On tärkeää sanoittaa asioita erilaisten tilanteitten taustalla. Näin koko yhteisöllä on yhteinen tilannetieto ja ymmärrys, eikä kenenkään tarvitse ihmetellä selän takana.

Olemme myös viestintäpalveluissa pohtineet kielteisen vastauksen antamista myönteisesti. Kyse ei ole keinotekoisesta kaunistelusta, vaan perusteluista ja erilaisten vaihtoehtojen esittämisestä.

Esimerkiksi: ”Videonne sopii paremmin kanavaan X, joka tavoittaa juuri ne kohderyhmät, joita tämä voisi puhutella”.

Tullaan totuuteen, jonka tämän päivän myyntiä opiskelevat tietävät: asiakas ei aina ole oikeassa, koska asiakas ei aina tiedä, mitä haluaa ja tarvitsee. Häntä pitää ohjata oikeaan suuntaan. Taitava myyjä tekee tämän niin, että asiakas tuntee tulleensa kuulluksi ja kohdatuksi kunnioittavasti, ja hän on tehnyt sen ansiosta juuri oikean hankinnan.

Samaa periaatetta voimme kaikki noudattaa omassa työssämme – ja soveltaa muuhunkin elämään. Karrikoitu esimerkki: ”Haluathan, että pysyn hyvässä kunnossa? Mulla olisi tiistaina pilates. Voitko tehdä sitä sun bravuuriruokaa, ei olla pitkään aikaan syöty sitä?”

Olen lähettänyt pitkään hauduttelemani runokäsikirjoituksen muutamaan kustantamoon. Parista on tullut perinteinen hylsy ”käsikirjoituksesi ei valitettavasti sovi julkaisuohjelmaamme”. Yhdestä luvattiin palata asiaan muutaman kuukauden sisällä, mutta reiluun vuoteen ei ole kuulunut mitään.

Viime viikolla sain vastauksen, jossa alkuun mainittiin kaksi runoa, jotka erityisesti olivat koskettaneet kustantajaa. Sen jälkeen:

”…tyylikkäitä runosi ovat, koskettaviakin. Kokoelma on ehjä. Valmis.”

Olin onnesta sykkyrällä, vaikka kustantaja tämän jälkeen jatkoikin, ettei kustantamolla ole mahdollisuuksia ottaa enää lainkaan runokirjoja kustannettaviksi. Hän vielä pahoitteli tilannetta, jo lopuksi ehdotti muutamaa muuta kustantamoa, joita minun kannattaisi lähestyä, ”sillä hyvän, arvoisensa kustantajan ne ansaitsevat.”

Olin päättänyt, että jos tästä tulee hylsy, jätän käsikirjoituksen sikseen ja keskityn vain näyttelyihin ja muihin live-tilaisuuksiin, sitten kun niitä saa taas järjestää. Saamani palaute kuitenkin muutti mieleni. En anna vielä periksi!

Yksi palaute voi olla ratkaiseva, niin hyvässä kuin pahassa.

P.S. Huomasithan tämän virtuaalinäyttelyn, joka on juuri alkanut!

Virtuaalinäyttely: Kehon ja mielen yhteys –
hyvinvointia jokaiseen päivään!

Tiltu Nurmisen akvarelleja ja Satu Haapalan runoja 9.4.–22.4.2021

Virtuaalinäyttelymme kestää kahden viikon ajan ja alkaa Mikael Agricolan päivänä eli suomen kielen päivänä 9.4.2021. Näyttelyssä julkaistaan uusi kuva ja runo joka päivä.

Näyttelyn aiheet vaihtelevat itsetuntemuksesta merkityksellisyyteen ja itsensä arvostamiseen – poimi siis itsellesi eväitä hyvää oloon joka päivä!

Pysähdy kanssamme katsomaan rentukoita, kuuntelemaan tuulta, rauhoittumaan kehtolauluun, tuntemaan siipien keveys ja kokemaan monta mielenkiintoista hetkeä taiteen parissa!

Tiltun akvarellit ja Satun runot kertovat omaa kieltään samoista teemoista. Se mitä Tiltu ilmentää kuvissaan, heijastuu omanlaisenaan tulkintana Satun runoissa. Samasta aiheesta kerrotaan eri tavoin – kumpikin oman tyylinsä mukaisesti.

Voit nauttia näyttelystämme kotisohvaltasi käsin. Näyttely löytyy tämän blogin lisäksi Facebook-tapahtumasta Kehon ja mielen yhteys sekä Tiltun blogista tiltunurminen.com. Lisäksi löydät näyttelyn instagramista: #tiltunurminen ja #haapala.s.

Seuraa blogia Blogit.fi-sivun kautta. Voit merkitä omat suosikkiblogit Seuraa-painiketta klikkaamalla, minkä jälkeen uudet postaukset näkyvät Blogit.fi-sivuston yläpalkin Seuraa-kohdan kautta.

Jos haluat tiedon uusista postauksista sähköpostiisi, löydät postausten lopusta kommenttikentän jälkeen Seuraa-kohdan, josta voit tilata postaukset itsellesi.

Saat jakaa blogin postauksia vapaasti, kunhan säilytät ne alkuperäisessä yhteydessään eli kokonaisina blogipostauksina.

Advertisement

Julkaissut Satu Haapala

Olen 50+ -vuotias Runo- ja äänimeditaatio Resonanssin® kehittäjä, viestintävastaava, kv-koordinaattori, runoilija ja lauluntekijä Maskun Lemusta.

Ota osaa keskusteluun

4 kommenttia

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: