Olemme yhdessä Tiltu Nurminen ja Kirsti Virkin kanssa koonneet yhteisnäyttelyyn värikkäitä akvarellimandaloita ja ruusuikkunoita sekä ihmisen energiakeskuksista kertovia runoja. Näyttely on esillä Nousiaisten kirjaston galleriassa 2.–30. kesäkuuta.

Ruusuikkunoita on eri aikoina tehty monenlaisia. Varhaisissa ruusuikkunoissa 1100-luvulta eteenpäin punainen ja sininen lasi dominoivat värimaailmaa. 1300-luvulla käytettiin paljon keltaista ja vihreää. 1500-luvulla taas ruusuikkuna nähtiin ikään kuin suurena maalauspohjana renessanssin tapaan.

– Minä halusin maalata ruusuikkunoita: värikkäitä, hehkuvia, juhlavia. Maalauksista tuli spontaaneja, abstrakteja ja ne syntyivät nopeasti, vaikka yleensä työskentelen hitaasti. Niistä tuli ikkunoita sisäänpäin, ikkunoita inspiraatioon. Ruusuikkunat ovat värikkäitä kuin riikinkukot sisältä ulos katsottuna, mutta neutraaleja ja harmaita ulkona rakennuksen julkisivussa. Valo sytyttää niiden värit. Ne sytyttivät minun siveltimeni, kertoo turkulainen taiteilija Kirsti Virkki.

Kirsti Virkin teos Runo sisälläsi

Kirsti Virkki: Runo sisälläsi

Värien iloittelua löytyy myös Nousiaisissa asuvan taiteilijan Tiltu Nurmisen mandalakuvioista.

– Akvarellikollaaseina toteutetuissa mandaloissa olen hakenut symmetrian ja vapaan muodon hienovaraista tasapainoa. Jos kuva on liian symmetrinen, siitä puuttuu ihmisen kädenjälki ja sattuman antama kiinnostava vaihtelu. Ihmisen kosketus on mandaloideni olennainen ydin – se miten ihmisen sisimmästä purkautuu käsinkosketeltavaan muotoon jokin sisäinen tieto tai oivallus.

Mukana on kokeilua, riskinottoa, uuden luomista ilman valmiiksi määriteltyä järjestystä. Silloin ei maalata jotain vain tarkoituksena tallentaa se paperille mahdollisimman realistisena, eikä työn arvoa määrittele se, kuinka paljon lopputulos muistuttaa alkuperäistä lähdettään. Merkitys syntyy juuri siitä, ettei ole olemassa lähdettä, jota kopioitaisiin tavalla tai toisella, vaan on olemassa tyhjä paperi, jolle muodostuu kuvio, jonka lähde on ihmisen sisällä.

Tiltu Nurmisen teos Sisäisen tiedon lähde

Tiltu Nurminen: Sisäisen tiedon lähde

Minun näyttelyrunoni käsittelevät ihmisen seitsemää tärkeintä energiakeskusta eri näkökulmista, tunteiden, mielen ja vuorovaikutussuhteiden kautta. Runot ovat eri vuosikymmeniltä, osa esikoiskokoelmasta vuodelta 2001, osa viime vuosilta.

Minun on helpompi ilmaista tunnekehon tuntemuksia runojen kautta kuin muilla keinoin. Tiedostan kehon ja mielen olotilaa paremmin, kun olen purkanut niitä runoiksi.

Teksteistä löytyy yhtäläisyyksiä kehonosien ja niitä vastaavien tunnekokemusten välillä. Esimerkiksi seuraava runo sijoittuu sydänkeskuksen alueelle, ja kertoo itsensä rakastamisen vaikeudesta:

Voinko luopua painosta
selässäni
siipien keveyden sallia
itselleni

– Satu Haapala

Näyttely ”Laula sielusi laulu” on esillä Nousiaisten kirjaston galleriassa 2.–30.6. 2022 kirjaston aukioloaikoina. Näyttelyn avajaiset pidetään 9.6. klo 18. Taiteilijat esittelevät teoksiaan, lisäksi kuullaan laulua ja rummutusta.

Nousiaisten kirjasto löytyy osoitteesta Moisiontie 17, Nousiainen, ja on avoinna ma, ti ja to klo 12–19, pe 9–16. Kesäkeskiviikkoisin kirjasto on suljettu.

Lue myös:

Seuraa blogia Blogit.fi-sivun kautta. Voit merkitä omat suosikkiblogit Seuraa-painiketta klikkaamalla, minkä jälkeen uudet postaukset näkyvät Blogit.fi-sivuston yläpalkin Seuraa-kohdan kautta.

Jos haluat tiedon uusista postauksista sähköpostiisi, löydät postausten lopusta kommenttikentän jälkeen Seuraa-kohdan, josta voit tilata postaukset itsellesi.

Saat jakaa blogin postauksia vapaasti, kunhan säilytät ne alkuperäisessä yhteydessään eli kokonaisina blogipostauksina.

Julkaissut Satu Haapala

Olen 50+ -vuotias Runo- ja äänimeditaatio Resonanssin® kehittäjä, viestintävastaava, kv-koordinaattori, runoilija ja lauluntekijä Maskun Lemusta.

Ota osaa keskusteluun

3 kommenttia

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Design a site like this with WordPress.com
Aloitus