Oletko kuullut Anna Erikssonin tulkinnan vanhasta joululaulusta Heinillä härkien kaukalon? Huomasitko musiikillisen viittauksen Annan toiseen kappaleeseen?

Ensimmäisen säkeistön jälkeen kohdassa 1:00 alkaa bassorytmi sekä pianomelodia, joka on lainaus Annan toisesta kappaleesta. Jäin miettimään, mitä tällä lainauksella halutaan kertoa.

Lainaus on Annan kappaleesta Jos mulla olisi sydän, joka kertoo vankilaelämästä vangin sanoin (löytyy levyltä Mana vuodelta 2012). Rytmi ja melodia kuullaan heti kappaleen alussa.

Vasta tätä tekstiä kirjoittaessani katsoin Annan videon joululaulusta (koska olin kuunnellut sitä cd-levyltä Gloria vuodelta 2015). Samaan aikaan kuin musiikkilainaus alkaa, video näyttää kuvaa vankilan muureista ja aidasta. Sen jälkeen videolla nähdään mies, joka kulkee vankilasta kaupungin läpi naisen ja pienen vauvan luokse.

Tulkitsen musiikkilainan viittauksena joulun sanomaan, jonka mukaan Jeesus on Vapahtaja, joka vapahtaa meidät kaikki synneistämme (vrt. muisto joulun sanomasta Kakolan lääninvankilan kirkossa: Kauneimmat joululaulut puhaltaen).

Minusta tämä musiikkilainaus on hieno, vaikuttava lisä perinteiseen, 1600-luvulta peräisin olevaan joululauluun, jota on totuttu kuulemaan ja laulamaan tietynlaisena.

Huomasin myös, että Anna on tehnyt samaisen joululaulun myös ranskaksi, laulun alkuperäisellä kielellä.

Ranskankielisen version Youtube-kommenteissa mainitaan, että mukana on Jeesuksen ristiinnaulitsemisesta säkeistö, jota ei löydy alkuperäistekstistä. Suomenkielisessä tekstissä lauletaan ”Ristillä rinnalla ryövärin, nukkuu uhri puhtahin.” Anna on halunnut tuoda tämän ristinkuoleman mukaan myös ranskankieliseen tekstiin. Myös videossa yhdistyvät joulun ja pääsiäisen sanomat yhdessä tarinassa.

Teoksista löytyy muutakin yhteistä: jousten nopea, rytmikäs, sahaava taustasävel, joka ei ole täysin sama, mutta kuitenkin tunnistettava. Joululaulussa jouset tulevat mukaan juuri ennen tuota ”ristillä rinnalla ryövärin” -säkeistöä, ja tuovat dramaattisen sävyn keskelle joulutunnelmaa.

Musiikin tempo on molemmissa kappaleissa 74 iskua minuutissa. Sydämen keskimääräinen leposyke on 60–80 lyöntiä minuutissa.

Heinillä härkien -laulun lopussa piano soittaa iskut korkealta, mikä tekee mielestäni lopusta valoisan ja lohdullisen – sanoma joulun lapsen syntymästä on yhtä vapauttava kuin Jeesuksen ylösnousemus.

Molempien kappaleiden sovittajina ovat olleet Anna Eriksson, Juri Seppä ja Miska Seppä.

Rakkaudellista joulunaikaa!

Aiemmat postaukset joululauluista:

Seuraa blogia

Julkaissut Satu Haapala

Olen 50+ -vuotias Runo- ja äänimeditaatio Resonanssin® kehittäjä, viestintävastaava, kv-koordinaattori, runoilija ja lauluntekijä Maskun Lemusta.

Design a site like this with WordPress.com
Aloitus