Tiedätkö sen tunteen, kun loppukesän helteillä ukkonen kumuaa jossain kaukana, tunnet sen luissasi särkynä, toivoisit että ukkonen tulisi, menisi ja veisi säryn mennessään?

Minä tiedän.

Siksi tein siitä loitsun: ”Ukkossäryn lähetysloitsun”.

Loitsut kuuluivat naisen elämään muinaisessa Suomessa. Loitsiminen tai loitsuaminen oli voimissaan vielä sata vuotta sitten.

Pakanallisessa Suomessa tietäjät käyttivät loitsuja parantamiseen ja ennustamiseen, mutta loitsiminen oli myös tapa siirtää käytännön tietoa sukupolvelta toiselle. Naiset nostattivat loitsuilla niin leipätaikinan kuin sulhasehdokkaan lemmentunteetkin.

Jos Googlea on uskominen, ainakin saunaloitsut elävät vielä tänäkin päivänä.

Minun tekemäni loitsu taas on ennemminkin säryn purkamista ääneen. Lisäksi siinä toivotaan ukkosen tuovan vettä kuivuudesta kärsivästä luonnolle, ”makoisille marjamaille.”

Tule tänne ukonilma,
säkenöi sadat salamat,
lähetä äkäiset äijät,
itketä ikuiset ikeet,
itkuvirret vuolaat valu
meiän maille ja mannuille,
makoisille marjamaille!

Lähe sitte lyötyäsi
sadat sähäkät salamat,
loittone jo loitommaksi,
kaiu kumu kauemmaksi
jalkoja jomottamasta,
sää sivuja särkemästä!

Satu Haapala, Savu kulkee polkua pitkin, 2012

Onko se oikea loitsu?, voit kysyä mielessäsi. Kukapa sen määrittelee, mikä on oikea loitsu, mikä on oikea runo, mikä oikea taideteos?

Jos se tuntuu minusta hyvältä ja oikealta, onko se silloin oikea?

Entä miten loitsuja kuuluu laulaa? Minä laulan omalla tavallani. En ole ollut loitsulaulajan opissa – jos sellaista oppia tänä päivänä olisikaan saatavilla. Tekeekö se loitsustani enemmän tai vähemmän oikean?

Lopulta vastaukseni otsikon kysymykseen on: Miksi ei?

Voit kuulla Ukkossäryn lähetysloitsun laulettuna näyttelymme ”Naisen ääni muinaisuudesta tulevaisuuteen” avajaisissa 11.11. Lemun lähikirjastossa. Saan loitsuuni mukaan Tiltu Nurmisen shamaanirumpuineen.

Tunnetko sinä joitain loitsuja?

Haluaisitko tilata shamaani- ja loitsulaulua yrityksesi tai yhteisösi tilaisuuteen? Katso tarkemmat tiedot yritykseni Tmi Resonoivan Äänen uusilta sivuilta!

Tervetuloa mukaan näyttelyavajaisiimme 11.11. klo 18 Lemun lähikirjastoon, Askaistentie 142! Kuulet loitsulaulun lisäksi ajatuksiamme näyttelyn teemoista ja teoksista. Mukana myös keskiajalla vaikuttaneen mystikko, kirjailija ja säveltäjä Hildegard Bingeniläisen inspiroimaa intuitiivista laulua.

Lue näyttelytiedotteemme:

Naisen ääni muinaisuudesta tulevaisuuteen – Lemun kirjastossa taidenäyttely marraskuussa

Lue heinäkuisen näyttelymme taideillasta:

Tanssi vasemmalle kädelle ja shamaanirummulle

Seuraa blogia Blogit.fi-sivun kautta. Voit merkitä omat suosikkiblogit Seuraa-painiketta klikkaamalla, minkä jälkeen uudet postaukset näkyvät Blogit.fi-sivuston yläpalkin Seuraa-kohdan kautta.

Jos haluat tiedon uusista postauksista sähköpostiisi, löydät postausten lopusta kommenttikentän jälkeen Seuraa-kohdan, josta voit tilata postaukset itsellesi.

Saat jakaa blogin postauksia vapaasti, kunhan säilytät ne alkuperäisessä yhteydessään eli kokonaisina blogipostauksina.

Julkaissut Satu Haapala

Olen 50+ -vuotias Runo- ja äänimeditaatio Resonanssin® kehittäjä, viestintävastaava, kv-koordinaattori, runoilija ja lauluntekijä Maskun Lemusta.

Design a site like this with WordPress.com
Aloitus