Design a site like this with WordPress.com
Aloitus

Tanssinopettaja Jutta Helenius on sanonut, että tanssi on askelten ottamista oman itsensä luokse. Oivallisesti sanottu. Olen itse ottanut tanssin ja kehon liikkeen kautta askeleita kohti itseäni, tunteitani ja eri puolia itsessäni.

Viime syksynä Luon oman kieleni -yhteisnäyttelyn avajaisissa tanssin ensimmäistä kertaa yleisön edessä.

Tällä kertaa, True love – itsensä rakastamisen taito -näyttelyn taideillassa tanssi on toisenlaista, koska mukana on laulu, sekä loppuosassa myös Tiltu Nurmisen shamaanirumpu.  

Ihmisessä on useita erilaisia puolia – on ominaisuuksia, rooleja, osaamisia, taitoja, tunteita, käyttäytymismalleja. Tanssi-laulu-rummutus-performanssimme kuvaa kahta erilaista puolta ihmisessä. Ei voi puhua mustavalkoisesti ”hyvästä” ja ”pahasta”, vaan erilaisista ihmisyyden osa-alueista tai erilaisista tavoista ilmaista itseään.

Kun tunnistaa itsestään monenlaiset puolet, ne voi hyväksyä osaksi itseään ja rakastaa niitä. Tästä ajatuksesta lähdin suunnittelemaan esitystä.

Mietin, miten voin tanssia, kun oikea olkapääni on pitkään ollut kipeänä enkä voi liikuttaa sitä normaalisti. En halunnut sen kuitenkaan olevan esteenä. En halua nähdä itseäni siipirikkona. Olen vain väliaikaisesti tilassa, jossa oikea ja vasen käteni toimivat eri tavoin.

Annoin siis vasemmalle kädelle luvan johtaa tanssia. Kun kohotin ensimmäistä kertaa vasemman käteni tähän tanssiin, liike ja laulu lähtivät tulemaan spontaanisti, miettimättä.

Kalenterissa tekstit: kevyin ja varmoin askelin. Kaikki tarpeellinen tässä. Taideilta. Kehollisia ahaa-elämyksiä. Juuri nyt on vain uskottava itseensä. Jo muinaiset sioux-intiaanit luottivat sydämeen

Alkuosan laulu on saanut vaikutteita varhaisesta kirkkolaulusta. Loppuosassa Tiltu ja rumpu saavat rytmillään johtaa tanssia ja laulua.

Kokonaisuus syntyy esityshetkellä, pitkälti improvisaationa tai intuitiivisesti, vaikka tietyt raamit ovat etukäteen olemassa. Säveltä ei ole kirjoitettu nuoteiksi tai opeteltu nuoteista, koreografiaa ei ole paperilla. Ne nousevat kehon ja mielen muistista, ja ovat saaneet vaikutteita kaikesta ympärillämme.

vasen käsi johtaa
tanssia
ääni seuraa kättä
vai käsi ääntä
ja keho

pehmeä laulu
kirkas tanssi
tässä, nyt
joskus kauan sitten

sulkeutuu
ääni ja liike

shamaanirummun
oma tanssi
voimistuva
kivun läpäisevä

toinen ääni
toinen liike
sulautuvat yhteen
rumpu
laulu
tanssi

– Satu Haapala

jäkäläpeitteinen sydämenmuotoinen kivi

Tervetuloa kuuntelemaan ajatuksiamme näyttelyn teemoista ja teoksista sekä kokemaan ainutkertainen esitys taideillassa torstaina 15.7. klo 18!

Tilaisuudessa noudatetaan voimassa olevia viranomaisohjeita ja -suosituksia.

Taidenäyttely ”True love – itsensä rakastamisen taito”

2.–30.7.2021 Nousiaisten kirjaston galleriassa, Moisiontie 17, Nousiainen.

Kirjasto on auki kesällä

  • ma–ti klo 12–19
  • ke suljettu
  • to klo 12–19
  • pe 9–16.

Taideilta galleriassa torstaina 15.7. klo 18–19. Kerromme ajatuksiamme näyttelyn teemasta sekä teoksistamme. Ohjelmassa myös tanssi-laulu-rummutus-performanssi.

Seuraa blogia Blogit.fi-sivun kautta. Voit merkitä omat suosikkiblogit Seuraa-painiketta klikkaamalla, minkä jälkeen uudet postaukset näkyvät Blogit.fi-sivuston yläpalkin Seuraa-kohdan kautta.

Jos haluat tiedon uusista postauksista sähköpostiisi, löydät postausten lopusta kommenttikentän jälkeen Seuraa-kohdan, josta voit tilata postaukset itsellesi.

Saat jakaa blogin postauksia vapaasti, kunhan säilytät ne alkuperäisessä yhteydessään eli kokonaisina blogipostauksina.

Advertisement

Julkaissut Satu Haapala

Olen 50+ -vuotias Runo- ja äänimeditaatio Resonanssin® kehittäjä, viestintävastaava, kv-koordinaattori, runoilija ja lauluntekijä Maskun Lemusta.

Ota osaa keskusteluun

7 kommenttia

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: