Design a site like this with WordPress.com
Aloitus

Runoviikon tämän vuoden teema ”Runo ja kieli” innoitti kolmikkomme luomaan kukin oman kielensä yhteisnäyttelyyn, joka nähdään Lemun kirjastossa 2.–27.11.2020.

Arkkitehti ja kuvataiteilija Tiltu Nurmiselta on näyttelyssä mukana neljä öljyväritaulua. Objektien muotojen ja värien kautta hän luo kielen, joka kertoo omaa tarinaansa. Kuvataiteilija ja runoilija Veera Ruohomäki kuvaa näyttelyn viidessä taulussaan runon kieltä.

Itse valitsin näyttelyyn kuusi kehollisuuteen liittyvää runoa. Halusin yhdistää runon ja kehon kielen. Miten runo voi ilmaista kehon kieltä, kehollisuutta? Liikettä, kipua, sairautta – hengitystä, itkua, helpotuksen tunnetta kehossa, tanssin riemua?

runotaulu

Kielen pitää ohittaa mielen ja ajatusten ylivalta, päästä ihon alle, tiedostamattomaan. Helpompi runolla on ilmaista havaintoja ulkoisesta maailmasta tai mielen liikkeistä. Mutta kun onnistuu tavoittamaan runon kielellä jotain kehon kielestä, se voi olla jotain hyvin olennaista ja tärkeää.

runotaulu

Seuraavassa runossa on useita teemoja: vastalause istumisvaltaiselle elämäntavallemme, vanheneminen ja sairastaminen sekä tanssin kaipuu.

Kun selkäkipuiluni oli pahimmillaan, puolen tunnin automatka töihin oli joskus liikaa. Aloin tehdä töitä seisten, seisoin joskus myös palavereissa, kotona jopa söin seisten, kun selkä ei kestänyt istumista.

Menin alakoulun vanhempainiltaan, ja rehtori pyysi tilaisuuden alussa kaikkia istumaan. Jäin seisomaan luokan taakse. Hän toisti painokkaasti, että ”Istumaan nyt kaikki!”. En istunut, puristin suuni tiukkaan etten olisi alkanut vuodattaa ihmettelyä, miksi ihmisten pitäisi työpäivän jälkeen välttämättä kuunnella rehtoria istuen.

runotaulu

Halusin myös tuoda kehon kielen konkreettisesti mukaan näyttelyn avajais-taideiltaan. Lyhyt tanssiteokseni kertoo muodonmuutoksesta ja vapautumisesta. Siitä lisää seuraavassa postauksessa.

Taidenäyttely ”Luon oman kieleni”

Veera Ruohomäen, Tiltu Nurmisen ja Satu Haapalan yhteisnäyttely

Lemun kirjastossa 2.–27.11.2020

Avajaiset pidetään osana Runoviikko-festivaalia torstaina 12.11. klo 18. Taiteilijat esittelevät teoksiaan ja Satu Haapala esittää tanssiteoksen muodonmuutoksesta ja vapautumisesta.

Tilaisuuden osallistujamäärä on rajoitettu kymmeneen. Ilmoittautumiset: armi.jaakkola@masku.fi tai p. 044 7388145

Lue, mitä eräänä aamuyönä mietin näyttelystä ja sen avajaisista:

Lue aiemmista näyttelyistä:

Seuraa blogia klikkaamalla sydäntä

Advertisement

Julkaissut Satu Haapala

Olen 50+ -vuotias Runo- ja äänimeditaatio Resonanssin® kehittäjä, viestintävastaava, kv-koordinaattori, runoilija ja lauluntekijä Maskun Lemusta.

Ota osaa keskusteluun

5 kommenttia

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: