Kuvataiteilija ja arkkitehti Tiltu Nurminen kertoo yhteisen taidenäyttelymme Balance and harmony – yhteydessä maailmansieluun teosten syntymisestä blogissaan, että hänen akvarelleihinsa liittyvät olennaisesti intuitiivisuus, kerroksellisuus ja pienet yksityiskohdat.

Runojeni syntymisessä on monia yhtymäkohtia Tiltun työskentelyyn akvarellien kanssa: runotkin syntyvät (useimmiten) intuitiivisesti, koostuvat yksityiskohdista ja lopputulos on kerroksellinen – kuin kaleidoskooppi, joka näyttää erilaisen näkymän joka kerta.

Sanoilla voi tavoittaa jotain tiedostamatonta, jonka merkityksen oivaltaa joidenkin runojen kohdalla vasta myöhemmin. Niihin voi myös löytää uusia kerroksia ajan mittaan, erityisesti vuorovaikutuksessa muiden kanssa. Jokainen tulkitsee runon omaa elämäntaustaansa vasten.

Vaikka intuitio usein ohjaa kirjoittamistani, haluan toisaalta kirjoittaa ymmärrettäviä runoja, jotka eivät ole liian kryptisiä. Toivon, että jokainen lukija löytäisi runoista itselleen jotain tarttumapintaa, jotain, joka pistää ajattelemaan tai herättää jonkin tunteen – tai josta voi löytää mielenkiintoisia kielellisiä kuvia.

Alla on esimerkki näyttelyssä olevasta runosta, joka on syntynyt intuitiivisesti. Lähtökohtana on ollut tietoinen ajatus, sen jälkeen sanat ovat alkaneet virrata.

Tahdon uneen
syvään ja kirkkaaseen
levätä
tietämättä mitään
maata suuren puun alla
joka kumartuu lampeen

syvään ja kirkkaaseen.

Minä olen keltainen valo.

Satu Haapala, Savu kulkee polkua pitkin, 2012

Viimeisen säkeen kohdalla en esimerkiksi tietoisesti ajatellut, että ihmisen niin sanottu kolmas energiakeskus eli solar plexus -chakra kuvataan keltaiseksi tai kullanväriseksi, ja sen sanotaan olevan henkilökohtaisen voiman keskus, persoonallisuuden ja egon ydin.

En kirjoittaessani tiennyt, mitä halusin tuolla säkeellä sanoa, mutta se vain tuntui kuuluvan runoon, enkä voinut jättää sitä pois. Intuitiot kumpuavat tiedostamattomasta, ja uskon, että sitä kautta olemme yhteydessä muuhun maailmaan, maailmansieluun.

Joskus sen sijaan tietoinen ajattelu ohjaa koko runon syntymistä. Seuraava runo syntyi, kun olin tutustunut musiikkiterapian myötä kvartti- ja kvinttiharmoniaan. (Musiikkiterapiasta voit lukea lisää kirjoituksestani Minä ja musiikkiterapia).

Kirkkolaulun kvintistä
kiirehdimme
kvarttiin, terssiin,

sekuntiin,
sentteihin.
Katoamme kohinaan.

Kvartaalitaloudelle
kvarttiharmoniaa!
Kilpailuyhteiskuntaan
kirkkolaulua!

Satu Haapala, Pirunpelto, 2009

Kvintti tarkoittaa viiden sävelaskeleen eroa, esimerkiksi c:stä g:hen, kvartti puolestaan neljän askeleen eroa. Varhainen moniääninen musiikki, kuten keskiaikainen kirkkolaulu, käytti oktaavi-, kvintti- ja kvarttiharmonioita. Ne tuntuvat rauhoittavilta ja seesteisiltä. Tämän koin myös itse tehdessäni musiikkiterapiassa niin sanottuja hiljaisen äänen harjoituksia; jo pelkästään yksin näiden intervallien toistaminen on rauhoittavaa ja meditatiivista.

Tervetuloa tutustumaan kaikkiin näyttelyteoksiin kirjaston aukioloaikoina!

Balance and harmony – yhteydessä maailmansieluun

Taidenäyttely Lemun kirjastossa 4.–28.8.2020

Tiltu Nurmisen värikkäät akvarellit ja Satu Haapalan runot kulkevat näyttelyssä omalla rytmillään toisiinsa kietoutuen.

Lemun kirjasto on avoinna maanantaisin klo 10–15, tiistaisin ja torstaisin klo 14–20 ja perjantaisin klo 11–15 osoitteessa Askaistentie 142, Lemu.

Muutokset aukioloajoissa mahdollisia, jos viranomaisten ohjeistukset kirjastoille muuttuvat.

Teksti on julkaistu 31.5.2020 Nousiaisten kirjastossa pidetyn näyttelyn yhteydessä ja päivitetty 31.7.2020 näyttelytietojen osalta.

Aiheeseen liittyvää:

Aiemmista näyttelyistä:

Seuraa blogia

Julkaissut Satu Haapala

Olen 50+ -vuotias Runo- ja äänimeditaatio Resonanssin® kehittäjä, viestintävastaava, kv-koordinaattori, runoilija ja lauluntekijä Maskun Lemusta.

Design a site like this with WordPress.com
Aloitus