Design a site like this with WordPress.com
Aloitus

Otsikon ajatus on syntynyt joskus nuoruuden kirjoittamisvimmassa. En tiedä, onko joku minua viisaampi sanonut sen aiemmin, vai syntyikö se aivan omassa päässäni. Jokainen uuden luomisen hetki on matka omaan itseen. Ajatus on jälleen ajankohtainen, kolmen taiteilijan yhteisnäyttelyn kokoamisen kynnyksellä.

Lähdimme Tiltu Nurmisen ja Veera Ruohomäen kanssa suunnittelemaan yhteistä, kuvataidetta ja runoa sisältävää näyttelyä henkisen kasvun ja sisäisten aarrekarttojen teemalla. Kun Runoviikko-festivaalin tämänvuotinen teema”Runo & työ” tuli julki, halusimme yhdistää näyttelyyn myös työn näkökulman.

Jokainen meistä on työstänyt teemoja omalla tahollaan ja eri tekniikoilla yhteisten keskustelujen pohjalta. On jännittävää nähdä, millainen kokonaisuus yhteisnäyttelystä tällä kertaa tulee. Osuvatko ajatus- ja värimaailmat hyvin yksiin, kuten aiemmin on käynyt, vai syntyykö näyttelyyn kolme aivan erilaista kokonaisuutta, jotka tuovat katsojalle erilaisia näkökulmia teemoihin?

Viimeksi teimme triona Sininen uni -näyttelyn, joka oli vuoden 2018 tammikuussa Lemun kirjastossa ja syyskuussa Vehmaan kirjastossa.

Sininen uni -näyttelyssä runot sai etsiä piiloista.

Paikka jossa vedet kohtaavat

Näyttelyn nimeksi valitsimme ”Paikka jossa vedet kohtaavat”. Se löytyi kokoamastani musiikillisesta runomatkasta, joka kuullaan näyttelyn avajaistilaisuudessa tiistaina 12.11. klo 18 Lemun lähikirjastossa.

Nimi kuvastaa toisaalta meidän kolmen taiteilijan kohtaamista, ja toisaalta henkisen kasvun teemaa. Mitä kaikkea voikaan löytyä paikasta, jossa vedet kohtaavat?

On karttoja, jotka löytää vain

avaamalla sielun silmät,

kätkettyjä,

vedenalaisia karttoja.

Sinun on sukellettava

syvälle,

pohjaan asti.

– Satu Haapala

Maailma ilman sanoja

Kun uskallat rikkoa rajoja, joko itse asettamiasi, muiden sanelemia tai sellaisia, joita olet olettanut muiden asettaneen, voit löytää sisältäsi aarteita. Jotain, mitä et tiennyt olevan olemassakaan. Tai uskaltanut unelmoida.

Unelmat lähtevät liikkeelle virtana, ensin ehkä pieninä puroina, lopulta rönsyävänä ryöppynä. Ne vaihtavat väriä, suuntaa, vauhtia. Virran pohjalla ja sen pyörteissä kimaltavat kirkkaat aarteet. Smaragdinvihreää, turkoosia, safiirinsinistä, ametistinviolettia, kristallinkirkasta, helmiäistä. Pieniä unelmia, isompia unelmia, kaikki toteutumistaan odottavia.

kollaasin yläosa

Kun näet vedenalaiset kartat ja aarteet, et voi enää jäädä paikoillesi entisten rajojesi sisään. Sinun on sukellettava virran mukaan, annettava virran viedä kohti aarteita.

Minä sukelsin paperikollaasin maailmaan, maailmaan ilman sanoja. Rikoin omia rajojani, löysin jotain uutta itsestäni. Kollaasityö kertoo juuri tästä: rajojen rikkomisesta, virtauksista, ryöpyistä, aarteiden löytämisestä. Jostain, mitä sanoilla ei voi tavoittaa.

Tuon näyttelyyn paperikollaasin lisäksi siihen liittyviä runoja sekä Teija Helin Designin valmistamat runotyynynpäälliset, joita on näyttelyn yhteydessä myös myynnissä.

Mitä Veera ja Tiltu ovat näyttelyyn tehneet, siitä kuulet lähempänä näyttelyä – ja parhaiten näyttelyn avajaisissa 12.11.!

Paikka jossa vedet kohtaavat -taidenäyttely on nähtävissä Lemun lähikirjastossa marraskuun ajan kirjaston aukioloaikoina.

Näyttelyn avajaiset pidetään osana Runoviikko-festivaalin ohjelmaa tiistaina 12.11. klo 18 Lemun lähikirjastossa, Askaistentie 142. Tilaisuuden alussa on pieni rumpurentoutus, joka johdattaa musiikilliselle runomatkalle. Tilaisuuden järjestää Maskun kirjastotoimi ja kulttuuritoimi. Tervetuloa!

P.S. Kollaasityön näet kokonaisuudessaan postauksessa Ovista ja ikkunoista: Joulukalenterin luukku 11

Katso aiempi artikkeli musiikillisesta runomatkasta

P.S. Runoviikolla myös ilmainen, kaikille avoin runomeditaatio Lemun lähikirjastossa torstaina 14.11. klo 18–19. Mukaan lämpimät vaatteet ja oma alusta (voit osallistua myös tuolilla istuen). Tarjolla mm. Uuno Kailasta, Eino Leinoa, Edith Södergrania, Saima Harmajaa…

Seuraa blogia

Advertisement

Julkaissut Satu Haapala

Olen 50+ -vuotias Runo- ja äänimeditaatio Resonanssin® kehittäjä, viestintävastaava, kv-koordinaattori, runoilija ja lauluntekijä Maskun Lemusta.

Ota osaa keskusteluun

12 kommenttia

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: