Design a site like this with WordPress.com
Aloitus

Oranssi meri
sininen tuuli.
Lapsi kummelina kalliolla.

Satu Haapala, Savu kulkee polkua pitkin

Näin aikoja sitten unessa näyn, josta oheinen runo kertoo. Sen merkitys aukesi minulle vasta myöhemmin, kun luin värien symboliikasta ja merkityksestä sekä ihmisen kehon energiakeskuksista.

Ihmettelin myös ensin tuota lasta kalliolla. Mikä sen merkitys oli? Myöhemmin oivalsin, että kummelihan opastaa merenkulkijoita, helpottaa paikannusta. Sisäinen lapseni halusi opastaa minua.

Näin samoihin aikoihin myös paljon unia vanhasta lapsuudenkodistani – tai oikeastaan sen ulkopuolelta. Seisoin itse aikuisena kotitalon ulkopuolella ja itkin, miksi minua ei enää päästetä sinne. Uni toistui useasti, ja se alkoi häiritä minua. Mitä varten minä itkin, ja miksi olisin halunnut lapsuudenkotiin? Eiväthän enää vanhempanikaan asuneet siinä talossa.

Koska kävin niihin aikoihin avaamassa mieleni solmuja ammattiauttajan kanssa, kerroin hänelle toistuvasta unestani. Keskusteltuamme oli aivan selvää, että sisäinen lapseni oli jälleen muistuttamassa minua kaikista niistä ihanista luovista asioista, joita tein lapsena: maalasin, piirsin, luin, kirjoitin, joskus sävelsinkin… Olin unohtanut ne aikuisen velvollisuuksien alle.

Miten unet ja sisäinen lapsi liittyvät harmoniaan ja tasapainoon? Monellakin tavalla. Näissä tapauksissa ne toimivat opastajina, kun tasapaino oli kadoksissa. Sisäinen lapsi myös toimii aikuisen tasapainon toteuttajana, jos sille antaa tilaa: kaikki luova tekeminen – mitä se itse kullekin sitten tarkoittaakaan – on sisäisen lapsen toimintaa.

Tasapainoilua arjessa

Harmonia ja tasapaino merkitsevät minulle tavoitteita, joiden eteen on ponnisteltava joka päivä. Tasapainoilua työn ja perheen, kotitöiden ja sen luovan tekemisen, hyvän ja huonon stressin välillä – sekä vaihtelevien tunteiden kanssa. Silloin kun se onnistuu – tai myöhemmin, kun huomaa oppineensa tasapainoilusta jotain kantapään kautta –, voi syntyä harmoniaa.

sudenkorento ja sammalta isolla kivellä

olla pehmeä sammal
turvallinen kallio
riittääkö ihmisikä sen oppimiseen

kalliotkin syntyivät
sulakivien virroista
paineessa ja kuumuudessa

– Satu Haapala

Monet muut asiat pystyy junailemaan arjessa tasapainoon (ainakin tässä elämänvaiheessa, kun ruuhkavuodet ovat ohi), mutta tunteiden kanssa junailu, järjestely ja järkeily eivät toimi. Väistely voi toimia hetkellisesti, mutta kostautuu myöhemmin. Ja kahta enemmän, jos ei ole halunnut edes tunnistaa, mitä tunteita mielessä myllää, tai pahimmassa tapauksessa jäytää.

Harmonia ja tasapaino merkitsevät minulle myös pysähtymistä, kykyä olla hetkessä, aistia mitä näkee, kuulee, haistaa, maistaa – mitä tuntee ja miltä tuntuu juuri nyt. Silloin voi myös yhtäkkiä joutua kasvotusten omien tunteittensa kanssa. Ja taas mennään, vuoristorataa sinne sun tänne. Heippa vaan harmonia!

Mutta kun on pysähtynyt tunteittensa eteen, vaikeittenkin, antanut niiden tulla ihan liki, aikansa niitä pyöritellyt, vatkannut ja veivannut, antanut niiden lävistää niin mielen, sielun kuin kehonkin, niistä voi joskus päästää irti. Kunpa se olisikin niin helposti tehty kuin sanottu! Päättäväisyyttäkin tarvitaan, ettei jäisi samoihin tunteisiin kieriskelemään loputtomiin.

Ja jonain kauniina hetkenä huomaat, miten voit taas keskittyä aistimaan, kokemaan – ja kenties myös luomaan – kauneutta ja harmoniaa sekä ympärilläsi että sisälläsi.

iltarusko ja pilviä järvellä

hiljaiset pilvet
räjähtävät yhtäkkiä
suunnattoman taivaan syliin

näkevät tutut kivet ja puut
energiakenttien sisällä

levolliset jalat

– Satu Haapala

Balance and harmony – yhteydessä maailmansieluun

Taidenäyttely Nousiaisten kirjaston galleriassa 2.–30.6.2020

Tiltu Nurmisen värikkäät akvarellit ja Satu Haapalan runot kulkevat Nousiaisten kirjaston galleriassa omalla rytmillään toisiinsa kietoutuen.

Nousiaisten kirjasto on avoinna maanantaina, tiistaina ja torstaina klo 12–19 ja perjantaina 9–16 osoitteessa Moisiontie 17, Nousiainen.

HUOM: Kesäkeskiviikkoisin kirjasto on suljettu.

Muutokset aukioloajoissa mahdollisia, jos viranomaisten ohjeistukset kirjastoille muuttuvat.

Lue aiemmista näyttelyistä:

Seuraa blogia

Advertisement

Julkaissut Satu Haapala

Olen 50+ -vuotias Runo- ja äänimeditaatio Resonanssin® kehittäjä, viestintävastaava, kv-koordinaattori, runoilija ja lauluntekijä Maskun Lemusta.

Ota osaa keskusteluun

10 kommenttia

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: