Marraskuun alussa vietetään stressitietoisuuden viikkoa. Asteikolla 1–5, kuinka korkeaksi arvioisit oman stressitasosi alkuviikon aikana? Jos vastauksesi on lähempänä viittä, mitä aiot tehdä asialle?
Oma stressitasoni on yleensä aika korkealla syyskuusta marraskuuhun. Marraskuun toisella viikolla, kun vietetään Runoviikko-festivaalia, huokaan joka kerta: ”Kyllä tää tulee taas niiin oikeaan aikaan!”
Tässä kaksi asiaa, jotka minä haluaisin sanoa kaikille stressaantuneille, ja joita itse olen harjoitellut ja harjoittelen edelleen:
- Ole armollinen itsellesi. Sinun ei tarvitse hakea kenenkään hyväksyntää tekemällä ja suorittamalla. Kuuntele, mitä kehosi ja mielesi tarvitsee.
- Hae ajoissa apua. Sinun ei tarvitse selvitä tai pärjätä yksin.
Kokosin listan postauksistani, jotka tarjoavat tietoa tai apua stressistä palautumiseen. Poimin jokaisesta pienen sitaatin.
Tietoa ja kokemuksia palautumisesta, rentoutuksesta, mindfulnessista ja meditaatiosta
”Hyvinvoinnin ja terveyden kannalta olisi tärkeää, että saisimme päivän mittaan aktivoitua parasympaattista hermostoamme useammin.”
Tutustu vagushermon toimintaan – opit säätelemään palautumistasi
”Ihmismielelle on ominaista kuljeskella menneessä ja tulevassa, muistella ja huolehtia. Mindfulness kutsuu meidät takaisin tähän hetkeen. Tunteet ja ajatukset voi oppia tiedostamaan sellaisina kuin ne ovat. ”
Hengityshetket – oikeenlaista kemiaa
”Toinen askel sanoo: ’Kun syöt aamiaista, syö aamiaista.’ Ei siis lehdenlukua, somettamista tai mitään muuta tekemistä samaan aikaan. Fuskasin vain vähän.”
Miten meni zen-askeleet?
”Kieltämättä ajatukset karkaavat useampaan otteeseen seuraaviin hommiin, mutta huomaan kuitenkin hengityksen ja mielen rauhoittuvan. Voin lähteä palaveriin rauhallisella mielellä.”
Pysähtymis- ja tietoisuushaaste, osa 1
”Seitsemän jälkeen tulee hommia eteen, jotka pitää muka heti saada tehtyä. No, käyn aamukävelyllä sen jälkeen, ja ehdin vielä nähdä sumuverhot pellolla ennen kuin aurinko häätää ne pois. Tulee pysähdyttyä useamman kerran maiseman ja yksityiskohtien äärelle. Yöllisen sateen jälkeen luonto kimaltaa aamuauringossa.”
Pysähtymis- ja tietoisuushaaste, osa 2 – Mitä tapahtui tauoille?

Meditaatioita ja mindfulness-harjoituksia:
”Anna mielesi vaeltaa runokuvien mukana. Sinun ei tarvitse pyrkiä mihinkään, voit vain olla ja antaa runojen rauhoittavan tunnelman laskeutua yllesi.”
Mitä runomeditaatio tarkoittaa?
”Sulje silmäsi ja pysähdy kolmeksi minuutiksi keväisten, rauhoittavien ja voimaannuttavien runojen ääreen.”
Kolmen minuutin runomeditaatio – nauti ja rentoudu!
”Tässä runomeditaatiossa kuullaan runot Kevätlaulu, Hymni valolle ja Adagio.”
Viiden minuutin runomeditaatio: Uuno Kailas
”Kun kaipaat pysähtymistä, rauhoittumista, valoisia ja lämpöisiä mielikuvia, ota itsellesi hetki aikaa ja kuuntele tämä mindfulness-harjoitus.”
Mindfulness-rentoutus, juurimielikuva, 10 minuuttia
”Tunne, miten hartiat laskeutuvat uloshengityksellä, miten kylkilihakset avautuvat sisäänhengityksessä. Tunne, miten hengitys kulkee.”
10 minuutin mindfulness-rentoutus
”Pimeän hiipiessä tanssivat keijut järvestä
pitkin vedenpeiliä,
kohta peittävät vastarannan kaislat.
Kaukaiset saaret kohoavat
hiljaisina
yön vartijoiksi.”
12 minuutin unirunomeditaatio
Mikä olisi sinun tärkein sanomasi tai keinosi stressitietoisuuden lisäämiseksi tai stressin vähentämiseksi?
Seuraa blogia klikkaamalla sydäntä Blogit.fi-sivustolla